Franța se pregătește pentru o amenințare cibernetică fără precedent
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sistemele de securitate au fost testate de hackeri de bună credință / FOTO: Freepik
Sistemele de securitate au fost testate de hackeri de bună credință / FOTO: Freepik
Franța, gazda Jocurilor Olimpice din acest an, se pregătește să facă față unei provocări inedite.

Autoritățile de la Paris nu au omis nici un detaliu în planul lor de pregătire a importantei competiții sportive. Iar când vine vorba de amenințări, atenția organizatorilor sporește substanțial. Mai ales că, potrivit presei locale, cele mai multe dintre potențialele amenințări vor veni din partea crimei organizate. 

În aceste condiții, se lucrează intens la programe de protecție cu companiile de securitate cibernetică Cisco și Eviden, în strânsă legătură cu Agenția Națională de Securitate a Franței(Anssi). 

„Nu putem preveni toate atacurile, nu vom avea o Olimpiada fără atacuri cibernetice, dar trebuie să limităm impactul celor care vor fi asupra Jocurilor”, a declarat directorul general al Anssi, Vincent Strubel.

Un mic pas înaintea infractorilor

„Există 500 de entități, locuri de primire, locuri de competiție și autorități locale. Toate au fost testate”, spune el, convins că toate situațiile neprevăzute vor fi rezolvate rapid din centrul operațional de securitate cibernetică a cărui locație nu a fost dezvăluită.

„Aceste Jocuri vor avea loc într-un context de amenințări fără precedent, dar tot fără precedent au fost și eforturile noastre de pregătire. Și cred că vom reuși să fim cu un mic pas înaintea potențialilor atacatori”, a spus el.

Pentru a se asigura că este gata, Paris 2024 a plătit „hackeri etici” care au testat sistemelele de siguranță și a folosit inteligența artificială la filtrarea amenințărilor.

Diferența dintre o pacoste și o catrastrofă

„AI ne ajută să facem diferența între o pacoste și o catastrofă”, a spus Franz Regul, director adjunct pentru securitate cibernetică pentru JO Paris 2024. „Credem că numărul de evenimente de securitate cibernetică s-au multiplicat de 10 ori comparativ cu Tokyo (în 2021).”

„Când vorbim de securitatea cibernetică, patru ani este echivalentul unui secol”, a explicat Eric Greffier, șeful parteneriatului Paris 2024 la Cisco.

În 2018, un virus informatic numit „Olympic Destroyer” a fost folosit într-un atac asupra ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, Coreea de Sud.

În timp ce Moscova a negat orice implicare, în 2020, Departamentul de Justiție al Statelor Unite a acuzat șase „hackeri” ruși pentru mai multe atacuri informatice întreprinse într-un interval de patru ani, inclusiv cele împotriva Jocurilor de la Pyeongchang.

„Ne-am fi dorit să avem un singur adversar, dar suntem la fel de îngrijorați de actorii din registrul criminal care sunt aici pentru a face bani, dar și de actorii activiști care vor să profite de contextul geopolitic”, a declarat Vincent Strubel. „Numirea actorilor nu este rolul nostru, ci rolul statului.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel