Franța vrea să interzică exporturile de haine uzate din UE
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gunoi textil / sursa foto: Freepik.com
Gunoi textil / sursa foto: Freepik.com
Franța propune o interdicție la nivel european pentru exporturile de haine uzate, a declarat joi Ministerul Mediului din această țară.

Această hotărâre vine în contextul în care guvernele caută noi modalități de a aborda problema tot mai gravă a deșeurilor textile, relatează Reuters.

Datele comerciale ale Organizației Națiunilor Unite arată că UE a exportat 1,4 milioane de tone de textile uzate în 2022, de peste două ori mai mult decât în 2000. Hainele pot provoca poluare în țările africane, unde articolele vestimentare care nu pot fi revândute ajung în gropi de gunoi, a declarat UE.

În total, Europa produce în fiecare an 5,2 milioane de tone de deșeuri de îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Comisiei Europene.

Împreună cu Suedia și Danemarca, care susțin propunerea, Franța dorește ca aceasta să fie discutată în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Mediu care va avea loc la Bruxelles pe 25 martie, potrivit ministerului.

Franța pune această situație pe seama comercianților cu amănuntul de tip "fast-fashion", care profită de pe urma supraconsumului.

"Africa nu mai trebuie să fie coșul de gunoi al fast-fashion", a declarat ministerul francez al mediului. "Trebuie să reducem deșeurile și să ne gestionăm propriile deșeuri".

 

Poluarea cu haine second-hand în România

 

Poluarea provenită de la aceste deșeuri este foarte răspândită, inclusiv în interiorul Uniunii Europene. Un exemplu la îndemână este România, care importă constant mii de tone sub masca ”second hand”.

Invitat în cadrul unei emisiuni DCNews, ministrul mediului și-a exprimat opinia în această privință: ”Se pare că avem o veritabilă problemă cu importurile de haine second-hand, care de fapt sunt un import mascat de deșeuri. Una este să refolosești o haină și alta este să folosești sub masca importului de bunuri second-hand și să transformi acest lucru într-o rețea de crimă organizată care să aducă deșeuri pe teritoriul României, a explicat Mircea Fechet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel