Fraudă cu fonduri europene. Percheziții în România și Spania

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
 European Public Prosecutor’s Office
European Public Prosecutor’s Office
În cadrul unei anchete conduse de Parchetul European (EPPO) din București, au fost efectuate mai multe percheziții în România și Spania, ca parte a unei investigații privind o fraudă de 10 milioane de euro în domeniul achizițiilor publice, care implică fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea eficienței energetice.

EPPO din București și ofițerii de poliție au efectuat șase percheziții în județul Hunedoara (România). De asemenea, au fost obținute documente de la un spital și de la o companie publică - beneficiarii fondurilor. O percheziție a fost efectuată și în Andaluzia (Spania), de către EPPO din Madrid.   

În atenția EPPO se află două proiecte: unul de modernizare a infrastructurii de apă în județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune, și altul de îmbunătățire a eficienței energetice la un spital, finanțat prin Programul Operațional Regional al Fondului de Dezvoltare Regională.

Probele colectate arată că, în timpul procedurilor de achiziții publice, un grup de societăți care au candidat pentru executarea lucrărilor au prezentat documente și declarații false, pentru a obține contractul. În special, acestea au atestat că grupul de societăți ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul - ceea ce era esențial pentru a îndeplini cerințele procedurii publice. Cu toate acestea, conform anchetei, societatea din Spania nu îndeplinea de fapt aceste cerințe. 

Trei persoane fizice și două societăți sunt investigate în legătură cu acest caz. Ancheta este în curs de desfășurare, pentru a stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate.

Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus, de asemenea, confiscarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane de euro.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în instanțele de judecată competente din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel