Sindicatele din Învăţământ amenință Guvernul cu executarea silită

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul României trebuie să se aştepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a sentinţelor judecătoreşti care stabilesc plata restanţelor salariale pentru personalul din învăţământ în condiţiile în care cea de-a doua rectificare bugetară nu include sumele pentru aceste plăţi, afirmă reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ într-un comunicat remis vineri. 

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ constată faptul că în Proiectul de OUG privind rectificarea bugetară nu au fost incluse sumele pentru plata sentinţelor judecătoreşti, aşa cum prevede legea. Această atitudine faţă de colegii noştri care au sentinţe judecătoreşti din anii trecuţi şi care nu sunt puse în executare va crea o stare justificată de profundă nemulţumire, iar Guvernul României trebuie să se aştepte, în perioada următoare, la demararea procedurilor pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti", se precizează în comunicat.

Potrivit FSLI, Guvernul României are obligaţia de a asigura fondurile necesare pentru plata tranşei drepturilor salariale aferente anului 2018 şi celor restante de anul trecut, drepturi stabilite prin sentinţele judecătoreşti. Aceste sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018, lucru care nu s-a întâmplat, iar autorităţile au promis că restanţele salariale legale vor fi acordate la rectificarea bugetară din luna noiembrie.

"Constatăm însă că această promisiune este încălcată, ceea ce creează nemulţumiri în rândul membrilor noştri. Acelaşi proiect de act normativ prevede că bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale urmează să fie redus cu 198 milioane lei, bani proveniţi din capitolul: proiecte cu finanţare din fonduri europene, lucru de neînţeles dacă ne gândim la neajunsurile sistemului de învăţământ românesc şi la faptul că multe dintre unităţile de învăţământ au nevoie de dotări", subliniază documentul citat.

În context, FSLI atenţionează Guvernul că, în perioada următoare, vor fi demarate procedurile pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti, în vederea recuperării drepturilor câştigate în instanţă.

"Guvernul României are obligaţia de a respecta legea şi de a asigura condiţiile pentru punerea în executare a sentinţelor judecătoreşti. Aşa cum un cetăţean este executat imediat de către statul român în situaţia în care are o datorie financiară, firesc este ca şi cetăţeanul să primească de îndată datoria financiară pe care o are statul faţă de el. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă. În cadrul şedinţei de Dialog social de la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, dar şi în cadrul şedinţei Plenului Consiliului Economic şi Social, am solicitat MFP să facă efortul de a rezolva această problemă, avertizând că, în caz contrar, se vor demara procedurile pentru executarea silită a acestor sentinţe judecătoreşti. Singurul lucru acceptat de către Ministerul Finanţelor Publice este acela de a fi trecut un articol în OUG conform căruia: Până la sfârşitul anului 2018, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prin HG, pot fi alocate sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale. Argumentul invocat de MFP potrivit căruia aceşti bani nu pot fi cuprinşi în ordonaţa de rectificare, deoarece ar duce la depăşirea deficitului bugetar, nu este acceptat, pe bună dreptate, de către membrii noştri de sindicat", a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik

pixel