FT: UE sfătuită să adopte o poziție mai dură față de China

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Martin Schulz și Xi Jinping
Martin Schulz și Xi Jinping
Miniștrii Uniunii Europene au fost sfătuiți să adopte o poziție mai dură față de China și să privească această țară ca pe un concurent total, cu domenii limitate de angajament potențial, înainte de discuțiile privind revizuirea strategiei Bruxelles-ului față de Beijing, a relatat luni Financial Times.

Uniunea ar trebui să colaboreze îndeaproape cu Statele Unite, să își consolideze apărarea cibernetică și să își diversifice lanțul de aprovizionare în afara Chinei, potrivit unui document pregătit pentru statele membre de către serviciul de externe al blocului și consultat de FT.

"China a devenit un concurent global și mai puternic pentru UE, SUA și alți parteneri cu idei similare", se arată în document, potrivit Financial Times. "Prin urmare, este esențial să evaluăm cum să răspundem cel mai bine la provocările actuale și previzibile". Este probabil ca acestea să "sporească divergența dintre alegerile și pozițiile politice ale Chinei și ale noastre".

Evaluarea "admite că China nu se va schimba", a declarat un înalt oficial UE. "Pe scurt, trece la o logică de concurență totală, atât din punct de vedere economic, cât și politic".

Documentul subliniază o deteriorare semnificativă a relației dintre UE și China, marcată de dispute comerciale, ticluiri de sancțiuni și eșecul de a găsi domenii de acord reciproc.

"Acum este momentul să evaluăm ... și să vedem dacă politica noastră este cea corectă", a declarat un al doilea oficial de rang înalt al UE. "Trebuie să luăm în considerare evenimentele grave din ultimul an".

Citește și:

Liderul Chinei avertizează: ''Ne aşteaptă vremuri dificile''. Xi Jinping amenință Taiwanul VIDEO

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la accelerarea construirii unei armate de clasă mondială, duminică, în deschiderea Congresului Partidului Comunist, punând accentul pe securitate şi reiterând priorităţile politice, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În discursul său care a durat mai puţin de două ore, mult mai scurt decât cel de aproape trei ore şi jumătate de la congresul din 2017, Xi a descris cei cinci ani de la ultima reuniune a partidului ca "extrem de neobişnuiţi şi anormali".

Cele mai grave scenarii 

''Ne aşteaptă vremuri dificile'', a spus Xi Jinping, avertizând asupra unor "potenţiale pericole", motiv pentru care trebuie să fim "pregătiţi pentru cele mai grave scenarii". ''Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase'', a spus Xi în faţa a 2.300 de delegaţi ai partidului veniţi la Beijing din toate provinciile Chinei, după cum relatează DPA.

El a solicitat consolidarea capacităţii de a menţine securitatea naţională, de a asigura aprovizionarea cu alimente şi energie, de a securiza lanţurile de aprovizionare, de a îmbunătăţi capacitatea de a face faţă dezastrelor şi de a proteja informaţiile personale. Preşedintele Jinping a cerut ca ţara să urmeze cu hotărâre conducerea partidului său pentru a întineri naţiunea chineză şi a extinde "socialismul cu caracteristici chinezeşti". Următorii cinci ani sunt cruciali, a spus el.

Schimbări globale nemaiîntâlnite

Pe plan internaţional, liderul chinez a avertizat asupra unor ''riscuri şi provocări imense''. De asemenea, el a vorbit despre ''schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol''.

Într-o referire clară la Statele Unite, pe care nu le-a menţionat explicit, Xi Jinping a subliniat că Beijingul respinge o ''mentalitate de Război Rece'' în relaţiile internaţionale. China "se opune categoric oricărei forme de hegemonism şi de politică de putere, mentalităţii de Război Rece, amestecului în afacerile interne ale altor ţări şi standardelor duble". ''China urmăreşte în mod hotărât o politică externă independentă şi paşnică", a insistat preşedintele chinez, citat de AFP. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu

pixel