Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Întâlnirea vine într-un moment în care, între blocaje de autostrăzi și parade de tractoare, mișcările de protest afectează Franța, Germania, România și Polonia, dar și Țările de Jos. O „inițiativă binevenită, dar târzie”, a reacționat Copa-Cogeca, organizația sindicatelor agricole europene, regretând că întrebările abordate „rămân neclare”. Problema agriculturii devine explozivă înainte de alegerile europene și pot schimba peisajul politic: sondajele prevăd o ascensiune a extremei de dreapta și a naționaliștilor.
Obiectivul declarat al întâlnirii de joi? „Depășirea divergențelor de păreri privind tranziția ecologică”. Pe agenda discuțiilor: veniturile fermierilor, sustenabilitatea practicilor, inovația tehnologică, competitivitatea. „Ideea este de a crea o viziune comună asupra viitorului”, „asigurându-ne că fermierii sunt recompensați pentru contribuția lor la obiectivele de mediu”, rezumă Olof Gill, purtător de cuvânt al executivului european.
Organizațiile agricole, dar și sectorul agroalimentar, ONG-urile și experții au primit săptămâna trecută invitația de a participa la această primă întâlnire sub președinția unui profesor universitar german.
Produsele agricole ucrainene
Un alt subiect care a generat discuții aprinse: produsele agricole ucrainene care au invadat UE după ridicarea taxelor vamale în 2022. Bruxelles-ul trebuie să decidă rapid dacă va prelungi această măsură, cu posibile mecanisme de „salvgardare”.
Alături de fermierii polonezi și români, organizațiile agricole cer impunerea de restricții asupra acestor importuri (cereale, păsări, zahăr etc.), care au antrenat o scădere a prețurilor. Mai presus de toate, o „exasperare” comună se exprimă în mod difuz în fața „supraîncălzirii reglementare”, estimează Christiane Lambert, președintele Copa.
Politica Agricolă Comună (PAC) a întărit obligațiile de mediu (barbe, garduri vii etc.), iar de atunci „mașina de reglementare funcționează la maxim, ignorând contextul geopolitic, climatic și economic.
Un dialog care „vine mult prea târziu”
În Parlamentul European, această idee a dialogului strategic a apărut în ultimele luni. PPE (dreapta), primul grup de la Strasbourg, a încercat să modifice textele agricole, dorind să devină vocea fermierilor. „Împărtășim ambiția de mediu, dar trebuie adaptată situației economice. Prețurile produselor noastre scad, dar costurile explodează, prin adăugarea unor eforturi normative suplimentare, ceea ce este prea mult”, spune europarlamentarul PPE Anne Sander. Acest dialog „vine mult prea târziu. Comisia a ignorat lumea agricolă și avertismentele timp de patru ani”, spune ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...