Furia agricultorilor europeni: Reuniune de urgență la Bruxelles

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Protest al fermierilor
Protest al fermierilor
Importurile din Ucraina, prețul carburanților, standardele ecologice... Cu câteva luni înainte de alegerile din iunie, furia fermierilor agită apele la Bruxelles, unde miniștrii de resort se reunesc astăzi înainte de lansarea, joi, a unui „dialog strategic”. Prea târziu, au reacționat agricultorii nemulțumiți. 

Întâlnirea vine într-un moment în care, între blocaje de autostrăzi și parade de tractoare, mișcările de protest afectează Franța, Germania, România și Polonia, dar și Țările de Jos. O „inițiativă binevenită, dar târzie”, a reacționat Copa-Cogeca, organizația sindicatelor agricole europene, regretând că întrebările abordate „rămân neclare”. Problema agriculturii devine explozivă înainte de alegerile europene și pot schimba peisajul politic: sondajele prevăd o ascensiune a extremei de dreapta și a naționaliștilor.

Obiectivul declarat al întâlnirii de joi? „Depășirea divergențelor de păreri privind tranziția ecologică”. Pe agenda discuțiilor: veniturile fermierilor, sustenabilitatea practicilor, inovația tehnologică, competitivitatea. „Ideea este de a crea o viziune comună asupra viitorului”, „asigurându-ne că fermierii sunt recompensați pentru contribuția lor la obiectivele de mediu”, rezumă Olof Gill, purtător de cuvânt al executivului european.

Organizațiile agricole, dar și sectorul agroalimentar, ONG-urile și experții au primit săptămâna trecută invitația de a participa la această primă întâlnire sub președinția unui profesor universitar german.

Produsele agricole ucrainene

Un alt subiect care a generat discuții aprinse: produsele agricole ucrainene care au invadat UE după ridicarea taxelor vamale în 2022. Bruxelles-ul trebuie să decidă rapid dacă va prelungi această măsură, cu posibile mecanisme de „salvgardare”.

Alături de fermierii polonezi și români, organizațiile agricole cer impunerea de restricții asupra acestor importuri (cereale, păsări, zahăr etc.), care au antrenat o scădere a prețurilor. Mai presus de toate, o „exasperare” comună se exprimă în mod difuz în fața „supraîncălzirii reglementare”, estimează Christiane Lambert, președintele Copa.

Politica Agricolă Comună (PAC) a întărit obligațiile de mediu (barbe, garduri vii etc.), iar de atunci „mașina de reglementare funcționează la maxim, ignorând contextul geopolitic, climatic și economic.

Un dialog care „vine mult prea târziu”

În Parlamentul European, această idee a dialogului strategic a apărut în ultimele luni. PPE (dreapta), primul grup de la Strasbourg, a încercat să modifice textele agricole, dorind să devină vocea fermierilor. „Împărtășim ambiția de mediu, dar trebuie adaptată situației economice. Prețurile produselor noastre scad, dar  costurile explodează, prin adăugarea unor eforturi normative suplimentare, ceea ce este prea mult”, spune europarlamentarul PPE Anne Sander. Acest dialog „vine mult prea târziu. Comisia a ignorat lumea agricolă și avertismentele timp de patru ani”, spune ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel