Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediul ANRE
Sediul ANRE
ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la furnizorii de energie electrică și gaze, conform anunțului recent al instituției.

Aceste inspecții vizează diverse aspecte, printre care stabilirea prețurilor plafonate pentru consumatorii non-casnici și investigarea posibilității de vânzare succesivă a energiei pentru a manipula prețurile.

În plus, ANRE a menționat că examinează peste trei milioane de facturi emise pentru consumul de gaze naturale în luna aprilie. Aceste precizări vin în urma cererii prim-ministrului către ministrul energiei și ANRE de a verifica situația prețurilor la gaze. Marcel Ciolacu a semnalat situații în care tarifele au fost crescute artificial de către furnizori, în contrast cu scăderea acestora în alte țări europene.

"La momentul actual sunt în derulare un număr de 171 de acţiuni de control din care: 77 de acţiuni de control de tip verificare, 45 de acţiuni de control de tip inspecţie, în baza Programului anual de control, 49 de acţiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE", menţionează sursa citată.

În sectorul energiei electrice se derulează 18 acţiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 1 ianuarie 2023 - 30 octombrie 2023, a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă nr. 27/2022 iar în sectorul gazelor naturale sunt în desfăşurare 3 acţiuni de control la furnizori privind verificarea respectării preţului final facturat.

În sectorul energiei electrice, în cazul a 6 furnizori controalele începute în 8 noiembrie au ca tematică modul de stabilire a preţului plafonat la consumatorii non-casnici. De asemenea, la 4 furnizori se verifică respectarea preţului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe pieţele concurenţiale, SU, FUI, controalele demarând în 6 noiembrie, iar în cazul altor 4 furnizori tematica de control este modul de prognozare a consumului lunar şi a consumului suplimentar, precum şi modul de modificare a prognozei lunare a cantităţilor suplimentare în cazul unor diferenţe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară şi cea prognozată. Alte 4 acţiuni de control sunt derulate la furnizorii şi traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicţiei prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, în scopul vădit de a creşte preţul, subliniază ANRE.

Premierul Marcel Ciolacu a remarcat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că există furnizori care au crescut "nefundamentat" preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au scăzut în alte state europene. El a cerut ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze această situaţie.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a arătat că instituţia pe care o conduce susţine demersul verificării stricte a respectării legii de către furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică, însă, conform cadrului legal, aceste verificări sunt efectuate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Acesta a subliniat că Ministerul Energiei "nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie".

Sebastian Burduja a menţionat, în precizările transmise de Ministerul Energiei, că sesizările primite de la persoane fizice şi juridice sunt înaintate ANRE, care efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro / sursa foto: Freepik.com
Contabil
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash

pixel