Furnizorii de energie, avertisment privind facturile pe luna septembrie

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Care sunt explicațiile oferite
Care sunt explicațiile oferite
Anunțul a fost făcut de Federația Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). 

Furnizorii vor întârzia emiterea facturilor privind consumul pe luna septembrie, întrucât nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al ACUE.

Ea a explicat că OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor.

"Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările", a spus Dărăban.

Furnizorii nu vor întrerupe activitatea de furnizare, a arătat ea.

"Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat, pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere şi pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile şi la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor", a precizat reprezentanta ACUE.

Dărăban a sfătuit clienţii care primesc o factură pe două-trei luni, pe care nu o pot plăti dintr-o singură dată, să discute cu furnizorul pentru eşalonarea plăţilor.  "Atunci când vor veni trei facturi, dacă este nevoie, furnizorii vor oferi şi eşalonare", a completat Dărăban. 

Citește și Plafonarea prețului la energie. Dărăban (ACUE): Furnizorii nu au toate datele necesare

Directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Dana Dărăban, a atras atenţia marţi că unul dintre amendamentele aduse în Comisiile raportoare din Senat la Ordonanţa privind energia, referitor la preţul plafonat la energie pentru familiile cu cel puţin trei copii, nu ar putea fi aplicat pentru că furnizorii nu deţin aceste date.

"Furnizorii nu au aceste date. La cele referitoare de consum şi adresă. Va trebui să identificăm cum îi găsim", a spus Dărăban după dezbaterile din Comisiile raportoare pentru OUG 119/2022 privind energia.

Ea susţine că există necorelări între obligaţiile producătorului şi cele ale furnizorului, astfel că cel din urmă ar putea avea probleme în găsirea energiei pentru clienţii finali.

"Problema este că există o necorelare obligaţia producătorului şi obligaţia furnizorului. Producătorul are un 70% din cantitatea disponibilă, iar furnizorul are 70% din cantitatea necesară pentru acoperirea portofoliului de clienţi. Există riscul ca furnizorul să nu găsească energia necesară pe contracte bilaterale ca să acopere cei 70%. (...) Eu nu vreau să creez panică, dar există riscul real ca furnizorii să aibă probleme. (...) Să sperăm că optimismul membrilor din Parlament va fi confirmat de realitate", a adăugat Dărăban.

A recomandat ca ANRE să publice săptămânal suma totală solicitată de furnizori pentru rambursare. Preşedintele Comisiei de energie, senatorul UDMR Istvan-Lorant Antal, a explicat că datele referitoare la familiile cu trei copii vor fi identificate cu ajutorul ANRE şi al ministerului de resort.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Ședință de Guvern / FOTO: Gov.ro
Casa Albă
Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

Panouri fotovoltaice / FOTO: Freepik

Noi parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei continuă să investească în...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com

Noi criterii de evaluare a inteligenței artificiale

Grupul de inteligență artificială MLCommons a dezvăluit...

Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik

pixel