Garantarea depozitelor bancare. Mai mulți bani, mai mult timp
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Ghișeu
Ghișeu
O nouă lege, care a fost publicată deja în Monitorul Oficial, mărește, pentru un timp limitat, sumele depozitelor bancare ce vor fi garantate.

La ora actuală, suma standard garantată aflată depusă într-o bancă de către un beneficiar este de 100.000 de euro sau echivalentul acestei sume în lei.

Conform noii prevederi respectiv a Legii 42/2022, aria depozitelor acoperite care beneficiază, pentru o anumită perioadă, de protecție suplimentară, peste plafonul standard de garantare automată, de 100.000 de euro, potrivit legislației în vigoare, se va extinde, începând de vineri, pentru a alinia legislația națională la cea europeană, notează Avocatnet. Astfel, prin acest act normativ, autoritățile stabilesc ca depozitele rezultate din căsătorie sau divorț să fie incluse în această categorie, ceea ce înseamnă, implicit, și mărirea numărului de persoane ce vor beneficia de garantarea sumelor din conturile bancare.

La acest moment, conform Legii nr. 311/2015, este stabilit că “deponenţii garantaţi, persoane fizice, care deţin depozite încadrate în categoriile prevăzute mai jos beneficiază de un nivel al garantării de către schema de garantare a depozitelor peste plafonul de garantare (…), pentru o perioadă de 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituţia de credit în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituţie de credit”:

Suciu (BNR) despre inflație: Sunt multe necunoscute

- depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;

- depozitele rezultate din evenimentul pensionării, disponibilizării, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului;

- depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept.

Această schimbare, așa cum se arăta și în expunerea de motive la momentul la care legea a fost înaintată în Parlament, a fost necesară pentru a transpune în legislația locală prevederile Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor, “în vederea oferirii deponenților aflați în situațiile respective a unei protecții echivalente cu cea asigurată în alte state membre ale Uniunii Europene”.

Mai multe detalii despre garantarea depozitelor bancare, dar și exemple concrete de sume asigurate se pot găsi pe site-ul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel