Gata cu dobânzile astronomice ale IFN-urilor. Zamfir: Scopul principal al legii este de a limita costul total al creditării
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Ghișeu de bancă
Ghișeu de bancă
EXCLUSIV
Daniel Zamfir este inițiatorul legii pentru plafonarea dobânzilor la Instituțiile Financiare Nebancare (IFN-uri). Obiectivul acestei noi legi este să protejeze debitorii împotriva abuzurilor și să stabilească limite clare pentru sumele pe care recuperatorii le pot solicita.

Senatorul a explicat pentru DCBusiness că, potrivit noilor reglementări, orice recuperator este obligat să solicite de la debitor doar suma echivalentă cu creanța inițială. Acest lucru înseamnă că nu mai pot fi percepute dobânzi penalizatoare sau alte costuri suplimentare. Astfel, dacă un debitor avea o datorie de, să spunem, 3000 de lei la un IFN, recuperatorul nu poate solicita decât această sumă, fără a adăuga dobânzi sau alte taxe.

Astfel, aceste discuții evidențiază eforturile pentru protejarea drepturilor debitorilor și pentru combaterea abuzurilor din partea recuperatorilor de creanțe, subliniind importanța unei legislații corecte și a aplicării riguroase a acesteia.

Noua Lege privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și cesiunii de creanțe

Legea inițiată de senatorul Zamfir, a fost adoptată marți de Camera Deputaților, vine în sprijinul consumatorilor, având ca scop principal limitarea costului total al creditării. Această inițiativă legală nu doar protejează interesele consumatorilor, ci are și un impact pozitiv asupra economiei naționale.

Citește și: Lege împotriva cămătăriei și a dobânzilor excesive

Potrivit noilor reglementări, dobânda excesivă este definită ca orice dobândă anuală efectivă care depășește pragurile stabilite de lege. Aceste praguri sunt stabilite flexibil, raportându-se la dobânda practicată de Banca Națională la facilitatea de creditare, asigurând astfel un echilibru în piață.

Una dintre cele mai semnificative prevederi ale noii legii este introducerea unui plafon pentru dobânzile moratorii, eliminând astfel penalitățile excesive percepute consumatorilor care întârzie la plată. Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat recent necesitatea acestui plafon, subliniind că dobânzile trebuie să fie la niveluri rezonabile și proporționale.

De asemenea, pentru a evita creșterea excesivă a costului total al creditării în cazul cesiunii de creanțe, se propune introducerea unui plafon care să limiteze suma totală plătibilă de către consumator la valoarea creanței certificată la momentul cesiunii.

Citește și: Capcana IFN-urilor, scrisă cu litere mici. Adrian Negrescu: ”Deschide ochii, ca să nu deschizi punga”

Aceste măsuri legislative sunt esențiale pentru protejarea drepturilor consumatorilor și pentru asigurarea unui mediu economic sănătos. Ele nu doar reduc riscul de supraîndatorare a populației și de faliment personal, ci și stimulează accesul la credite, crescând încrederea în sistemul financiar-bancar și promovând o creștere economică sustenabilă.

În final, această legislație reflectă angajamentul autorităților pentru crearea unei piețe financiare echitabile și transparente, în concordanță cu valorile fundamentale ale unei societăți moderne și democratice.

Legea privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și cesiunii de creanțe merge acum la președintele statului la promulgare.

Iată o listă cu DAR cerute de câteva din IFN-urile care funcționează pe piață la ora actuală:

Provident - DAE: 112,56%

Viva credit - Pentru 300 de lei DAE este 4084%

Hora Credit - Pentru 3000 de lei DAE este 34%

Credit Fix - DAE poate ajunge la 4.108,31%

Via Conto - Pentru 1.000 lei DAE este 2063.6 %

Ferratum bank - Pentru 3. 000 de lei DAE este 299.46%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel