Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Gazprom nu a rezervat pentru trimestrul trei capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, a anunţat luni agenţia rusă de presă Interfax. Din decembrie anul trecut, direcţia livrărilor la gazoductul Yamal (care traversează Belarus, Polonia şi Germania) a fost în cea mai mare parte a timpului inversată, gazele fiind transportate din Germania spre Polonia.
Din 2020 Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, după ce Polonia a decis să nu-şi prelungească contractul cu Rusia privind tranzitul gazelor. Nici la precedentele licitaţii Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor.
Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor considerate de el neprietenoase" să aplice o schemă ce presupune deschiderea unui cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
În mod normal, prin conducta Yamal-Europa trec 15% din exporturile anuale de gaze ale Rusiei spre Europa şi Turcia.
Citește și Polonia trece furnizarea de gaze la PGNiG, ”romgazul” polonez.
În acest context, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit luni în şedinţă de criză, în ideea de a găsi un răspuns comun la solicitarea Moscovei privind plata în ruble pentru gazul livrat. Problema este absența unui punct comun de vedere în această chestiune. În plus, există temeri că și alte țări, inclusiv Germania ar putea avea soarta Poloniei și a Bulgariei.
În plus, acţiunea Moscovei riscă să provoace crăpături în frontul unit al UE împotriva Rusiei, pe fondul divergenţelor de opinie cu privire la modalitatea de răspuns. În condiţiile în care multe firme europene au termene de plată la gaze la finele acestei luni, statele membre UE trebuie să clarifice urgent dacă firmele pot continua să cumpere gaze ruseşti fără a încălca sancţiunile impuse de UE Moscovei pentru invadarea Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.