Gazele, la cel mai mic preț de la începutul războiului din Ucraina

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Prețul gazelor a scăzut la nivelul dinainte de războiul din Ucraina
Prețul gazelor a scăzut la nivelul dinainte de războiul din Ucraina
Title Transfer Facility din Olanda arată o scădere a prețului gazelor cu 4,67%, ajungând la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh) pentru livrarea în februarie.

De aproape cinci ori mai ieftin decât în august, prețul cu ridicata al gazelor naturale în Europa a scăzut luni la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului din Ucraina, continuându-și declinul pe măsură ce o iarnă relativ caldă salvează stocurile. Contractul de referință pentru continent, TTF de pe piața olandeză, a mai scăzut luni dimineață, în jurul orei 09:35 (08:35 GMT), în jurul orei 09:35 (08:35 GMT), cu încă 4,67%, până la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh) pentru livrare în februarie, cel mai mic preț din 21 februarie.

Prețul gazului, care urmează să fie livrat în luna următoare, a pierdut aproape 50% într-o singură lună... și a scăzut în mare parte față de vârfurile din vară. În august 2022, acesta atinsese un maxim de 342 de euro pe megawatt-oră. Prețul gazelor a început să crească în toamna anului 2021, odată cu începutul reducerii livrărilor de gaze rusești către Europa, iar apoi foarte brusc după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022. De atunci, gazoductele dintre Rusia și Europa au fost aproape toate închise, scrie Le Figaro.

Volumele de tranzacționare de luni au fost scăzute, deoarece principala piață de mărfuri, Londra, a fost închisă. Această tendință de scădere a fost posibilă datorită stocurilor mari de gaze care au fost constituite și a cererii care se temperează, în parte datorită condițiilor meteorologice favorabile, sunt părere analiștii, acest lucruu fiind caracterizat ca o veste bună pentru statele europene și pentru economiile din regiune.

Prețul gazului are un impact important asupra energiei electrice, deoarece multe centrale electrice europene ard gaz pentru a produce electricitate. În Franța, prețul energiei electrice angro pentru livrare în 2023, care depășise 1.000 de euro/MWh la sfârșitul lunii august, a scăzut vineri la 240 de euro, cel mai mic din aprilie. Însă aceste variații ale prețurilor angro nu se reflectă direct în prețurile percepute consumatorilor, deoarece furnizorii de energie electrică își ajustează tarifele, mai ales într-o perioadă în care prețurile pot sări de la o zi la alta.

În primul semestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, preţurile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut în 22 de state membre UE. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda naţională, a fost în Cehia (62%), Letonia (59%), Danemarca (57%), Estonia şi România (ambele cu 55%).

În cinci ţări membre UE s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la electricitate pentru consumatorii casnici: Ţările de Jos (minus 54%), Slovenia (minus 16%), Polonia (minus 3%), Portugalia şi Ungaria (ambele minus 1%). Scăderile din Ţările de Jos, Slovenia şi Polonia sunt legate de subvenţiile guvernamentale, în timp ce în Ungaria preţurile sunt reglementate.

Exprimate în euro, cele mai scăzute preţuri medii la electricitate pentru consumatorii casnici din UE în primul semestru din 2022 au fost în Ţările de Jos (5,9 euro/100 kWh), Ungaria (9,5 euro/100 kWh) şi Bulgaria (10,9 euro/100 kWh), iar cele mai ridicate în Danemarca (45,6 euro/100 kWh), Belgia (33,8 euro/100 kWh), Germania (32,8 euro/100 kWh) şi Italia (31,2 euro/100 kWh).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / Foto: DCBusiness
Daniel Dăianu
Gazprom
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Bluesky

O nouă rețea socială, luată în colimatorul UE

Bluesky, platforma socială descentralizată care a...

Deficit bugetar
Bitcoin
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere şedinţa de marţi

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
TikTok
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...


pixel