Gazele naturale lichefiate din SUA surclasează gazoductele rusești, pentru prima oară
Autor: Oana Pavelescu | 04 iul 2022, 14:03
Vapoarele care transportă Gaze Naturale Lichefiate fac întoarceri la 180 de grade în Pacific
Vapoarele care transportă Gaze Naturale Lichefiate fac întoarceri la 180 de grade în Pacific
În plin război economic care a început după declanșarea invaziei rusești în Ucraina gazele au devenit armă de șantaj în mâna lui Putin pentru a pune presiune pe Uniunea Europeană care a început să caute soluții pentru a înlocui combustibilul care venea pe gazoductele rușilor.

Luna trecută, exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA către Europa au depășit pentru prima dată fluxurile de gazoducte rusești, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie.

Furnizarea rusă a reprezentat anul trecut o treime din cererea de gaze a Europei, dar Kremlinul a redus fluxurile prin conducta Nord Stream. Între timp, Europa s-a îndreptat către SUA ca alternativă la gazul rusesc după invazia Moscovei în Ucraina.

"Recentele reduceri abrupte ale Rusiei în fluxurile de gaze naturale către UE înseamnă că aceasta este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz prin GNL din SUA decât prin conducte din Rusia. Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a ne pregăti pentru o iarnă grea", a scris joi pe Twitter directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Exporturile americane de GNL sunt în continuă creștere chiar și după ce un incendiu la terminalul de export Freeport din Texas a suferit pagube în urma unui incendiu care a dus la închiderea instalației.

Dar, atunci când se iau în considerare fluxurile globale de gaze, Rusia ar putea fi în continuare un furnizor mai mare pentru Europa decât SUA. Rusia a fost al treilea cel mai mare furnizor de GNL către Europa în 2021, după SUA și Qatar, notează Bloomberg. 

SUA au început să exporte GNL în 2016, într-un efort de diversificare a comerțului cu energie. GNL este răcit până la temperaturi de îngheț pentru a facilita depozitarea și transportul, deoarece ocupă doar o fracțiune din spațiul pe care îl ocupă gazul natural general. 

Iar Europa devine din ce în ce mai dependentă de GNL provenit din SUA după invazia Rusiei în Ucraina, deoarece UE a acceptat la începutul acestui an o cantitate suplimentară de 15 miliarde de metri cubi de gaz super-refrigerat pentru a atenua lipsa de aprovizionare din partea Rusiei.

UE insistă și mai mult acum și dorește să înlocuiască complet dependența sa de o treime din fluxurile rusești din surse din întreaga lume. Rusia a livrat în medie aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaze către Europa anual și încă 14 până la 18 milioane de metri cubi de GNL. 

Citește și: China lasă Europa fără gaze naturale? Ordinul autorităților de la Beijing

Beijingul este gata să cumpere energie indiferent de costuri, iar consecința acestei decizii nu poate fi decât una: înrăutățească aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a Bătrânului Continent.

Financial Times prezice o înrăutățire a situației deja dificile din Uniunea Europeană și Marea Britanie în privința asigurării necesarului de gaze naturale, după ce guvernul chinez a ordonat companiilor de stat să facă tot posibilul pentru buna funcționare a întreprinderilor industriale ale țării. Presa chineză preia, în acest sens, o declarația a premierului Li Keqiang, potrivit căreia China trebuie să-și asigure cu orice preț resurse energetice în această iarnă viitoare.

Potrivit Bloomberg, guvernul chinez a ordonat tuturor întreprinderilor de stat să cumpere energie, în principal cărbune și gaz, la orice preț. Ordinul de a nu ține cont de sumele care ar urma să fie cheluite a fost semnat de vicepremierul Han Zheng, care se gestionează sectorul energetic.

O veste care dă fiori, deoarece decizia autorităților de la Beijing va complica și mai mult misiunea altor state, în special a celor europene, de a face rost de resurse energetice la tarife cât de cât acceptabile. Oricum prețul gazelor în Europa a depășit orice imaginație, ajungând să coste chiar și 1200 de dolari/1000 de metri cubi. În plus, rezervoarele subterane de gaze sunt doar pe jumătate pline. Cererea tot mai mare resurse energetice din Asia, și care va crește acum, este considerată, de asemenea, una dintre cauzele crizei energetice din Europa.

Prețul gazelor naturale lichefiate (GNL) au atins un record istoric în Asia în ultima zi a lunii septembrie, crescând la 34,47 dolari pe milion de unități termice britanice. Motivul este creșterea accentuată a cererii de resurse energetice din ultimele zile pe continent și mai ales în China, căreia îi lipsește cărbunele la fel de mult cum Europei îi lipsesc gazele naturale. Până în prezent, scrie Financial Times, în războiul prețurilor pentru gazele dintre cele două continente, victoria pare să fie de partea Asiei. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe