Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Astfel, gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-şi reducă livrările de gaze către Republica Moldova, dar a precizat luni, într-un comunicat, că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite pentru livrările de gaze.
Concernul rus atrage atenţia "asupra încălcării regulate de către partea moldoveană a obligaţiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze ruseşti", se menţionează în comunicatul citat de Newsmaker.md.
"Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăţilor", se menţionează în document.
De cealaltă parte, Moldovagaz declară ca a transferat către Gazprom partea restantă a plăţii pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari.
La 22 noiembrie, Gazprom a acuzat Ucraina că ar înmagazina anumite volume de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al concernului rus, volumul gazelor naturale destinate R. Moldova, care intră în Ucraina, este mult mai mare, decât cel transmis într-un final consumatorilor moldoveni. Totodată, compania rusă anunţa că va reduce şi mai mult livrările de gaze către R. Moldova începând din 28 noiembrie a.c..
"Fondurile pentru gazele depozitate pe teritoriul Ucrainei, destinate consumatorilor din Republica Moldova, au fost primite de Gazprom, astfel că s-a decis să nu fie redus fluxul de gaze spre punctul Sudja pentru tranzit în Republica Moldova", se arată în comunicatul Gazprom, citat de Newsmaker.md.
În acelaşi timp, Ucraina a negat că ar fi reţinut volume din gazele ruseşti destinate Republicii Moldova, potrivit Reuters.
Într-o reacţie, compania ucraineană de gaze Naftogaz Ucraina a denunţat "minciunile" Gazprom, potrivit cărora ucrainenii ar fura din gazele destinate Republicii Moldova, notează Deschide.md. Potrivit companiei ucrainene, "toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia 'Sudja' pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieşire din Ucraina în Moldova Alexeevka şi Grebenniki", conform Deschide.md.
Moldovagaz a precizat la rândul său că operatorii reţelelor de transport din Ucraina şi Republica Moldova au asigurat întotdeauna predarea corectă a volumelor de gaze naturale indicate în documente.
Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, a explicat că volumele de gaze la care se referă Gazprom sunt de fapt economiile şi rezervele Republicii Moldova stocate în depozitele din Ucraina, conform Newsmaker.md.
Citește și:
Gazprom, decizie privind livrările de gaze către Republica Moldova
Gazprom va menţine în luna decembrie livrările de gaze către Republica Moldova la nivelul celor din luna noiembrie.
În luna decembrie, Gazprom va menţine livrările de gaze către Republica Moldova la nivelul livrărilor din lunile noiembrie şi octombrie, ceea ce reprezintă 43,5% din nevoile republicii pentru această perioadă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova responsabil de domeniul energetic, Constantin Borosan.
'Pe 21 noiembrie, la Kiev a avut loc o licitaţie pentru rezervarea unei cantităţi lunare pentru transportul de gaze naturale prin punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina şi Republica Moldova (PCA Hrebeniki şi PCA Oleksiivka), fără însă a fi rezervată o capacitate suplimentară de gaze pentru tranzit. În momentul de faţă, Gazprom are rezervată doar capacitatea zilnică garantată anual la Operatorul STG din Ucraina, pentru perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, un volum de 5,7 milioane de metri cubi de gaze, din care pentru BCP Oleksiivka - 1,2 de milioane de metri cubi de gaze şi pentru BCP Hrebeniki - 4,5 milioane de metri cubi de gaze', a afirmat secretarul de stat. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...