BVB încheie săptămâna pe roșu: Investitorii au redus motoarele
Final de săptămână rezervat...
General Motors, cel mai mare constructor auto din Statele Unite, este prins între loialitatea față de președintele Donald Trump și responsabilitatea față de investitori, în contextul unui climat comercial tot mai volatil. În scrisoarea adresată acționarilor pentru primul trimestru al anului, CEO-ul Mary Barra a început prin a-i mulțumi lui Trump pentru sprijinul acordat industriei auto, însă câteva paragrafe mai jos, tonul se schimbă radical: tarifele impuse de Casa Albă vor lovi GM cu pierderi estimate între 4 și 5 miliarde de dolari.
Tarifele anulează optimismul din piața EV și creșterea veniturilor
Barra a subliniat în scrisoare că GM se menține pe un trend pozitiv, cu o creștere a veniturilor de 2% față de anul trecut și progrese notabile în zona de vehicule electrice. GM a „solidificat” poziția de al doilea cel mai mare vânzător de EV-uri din SUA, după Tesla – care în prezent se confruntă cu o scădere drastică a vânzărilor. Modelele Chevy Equinox și Blazer EV au devenit cele mai dinamice produse din portofoliu, iar GM este în prezent cel mai mare producător de baterii litiu-ion din SUA.
Cu toate acestea, creșterea din sectorul electric este umbrită de politicile comerciale haotice ale administrației Trump. Barra avertizează că incertitudinile fiscale și tarifele impredictibile afectează capacitatea companiei de a prognoza veniturile. GM a fost nevoită să își retragă ghidajul financiar pentru restul anului și să amâne conferința cu analiștii pe tema rezultatelor din Q1.
Trump modifică din mers propriile tarife
Tensiunile s-au accentuat după ce președintele Trump a semnat marți un nou ordin executiv prin care modifică unele dintre tarifele impuse cu doar câteva săptămâni în urmă. Astfel, constructorii auto care plătesc o taxă de 25% pe importurile de vehicule vor fi scutiți de alte taxe, precum cele pe oțel și aluminiu sau pe anumite importuri din Canada și Mexic.
Însă noile reguli nu protejează industria auto de efectele indirecte: tarifele pe materiile prime continuă să fie aplicate furnizorilor, care le transferă apoi asupra producătorilor, iar impactul final asupra prețurilor de producție rămâne semnificativ.
Prețurile la mașini pot exploda: până la 10.000 de dolari în plus
Analiștii avertizează că noile măsuri tarifare ar putea duce la o creștere a prețului mașinilor noi cu până la 10.000 de dolari, o lovitură grea pentru consumatori și pentru cerere. De altfel, potrivit J.D. Power, în aprilie s-a înregistrat o creștere de 10,5% a vânzărilor de vehicule noi, susținută de aproximativ 139.000 de achiziții accelerate – oameni care au vrut să prindă prețurile actuale, de teamă că vor crește.
Totuși, acest „panic buying” pare să se domolească deja, spun specialiștii consultați de Car Dealership Guy, mai ales că producătorii auto au promis o anumită stabilitate a prețurilor în timpul verii.
Optimism precaut: GM alege să joace diplomatic
Mary Barra evită în scrisoarea sa orice mențiune explicită despre panică, creșteri de preț sau scăderi ale cererii. În schimb, mizează pe diplomație și speranța că Trump va continua să dea înapoi, așa cum a făcut-o în ultimele săptămâni.
„Așteptăm să menținem un dialog puternic cu administrația privind politicile comerciale, în timp ce acestea continuă să evolueze. Există discuții cu parteneri comerciali importanți care pot avea un impact semnificativ. Vom rămâne agili și disciplinați și vă vom ține la curent”, a transmis CEO-ul GM.
În esență, GM nu poate face altceva decât să spere că logica economică va prevala în fața retoricii politice, iar războiul tarifelor nu va transforma sezonul de vârf în cel mai slab an din istoria recentă a industriei auto americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Final de săptămână rezervat...
Bursa americană în urcare:...
Banca Naţională a României,...
BNR a publicat vineri, 2 mai,...
Take-Two amână lansarea Grand...
Se deblochează problemele...
Persoane fizice care fac...
Embargoul neoficial al Chinei...
Ministrul Energiei respinge...
Rata anuală a inflaţiei în zona...
HistoSonics, compania susținută...
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
CEO-ul GM, Mary Barra, laudă...
Statele Unite şi Ucraina au...