Liderii germani, iritați de Trump. Stoltenberg: Nu e nimic stabilit

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Donald Trump și Angela Merkel
Donald Trump și Angela Merkel
Oficialii germani condamnă în cor ultimul atac verbal al lui Donald Trump împotriva țării, după ce liderul american a confirmat planul său de retragere a trupelor sale NATO, cu excepția cazului în care guvernul cancelarului Angela Merkel va spori cheltuielile cu apărarea.

Mișcarea de a reduce efectivele militare cu mai mult de un sfert este cel mai recent semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări. 

Modul în care retragerea trupelor a fost comunicat de Trump a fost văzută ca un afront la Berlin, guvernul Merkel nefiind informat oficial mai mult de o săptămână după ce planul a ajuns pe surse în presă.

"Ne așteptăm ca aliatul nostru principal să acționeze ca model, cu orientare și echilibru, nu cu presiuni", a declarat pentru Bloomberg, Johann Wadephul, adjunctul liderului partidului de guvernământ.

„Germania este în delict. Sunt în delict de ani buni ”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă luni. „Aceștia datorează miliarde de dolari NATO și trebuie să o plătească. Până își achită datoria, vom elimina aproximativ jumătate din soldații aflați acolo”.

Reacția lui Johann Wadephul la cuvântul ”delincvent” rostit de liderul de la Casa Albă a fost de respingere a acuzațiilor spunând că este o ”afirmație falsă” și a mai adăugat că retragerea trupelor americane va dăuna intereselor de securitate ale NATO.

Donald Trump: Dacă facem rău comerţului, facem rău şi NATO

Un alt înalt funcționar din guvernul Merkel a comparat comentariile lui Trump cu un discurs care îndeamnă la ură. Comentariile președintelui american vor servi doar pentru a eroda legătura transatlantică de după cel de-Al Doilea Război Mondial, spre deliciul președintelui rus Vladimir Putin, a declarat oficialul, care a cerut să nu-i fie comunicat numele.

Germania are o relație foarte bună cu militarii americani și cu  familiile acestora „și presupunem că acest lucru va continua să fie la fel și în viitor”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Berlin. 

Ralph Hechler, primarul orașului Ramstein-Miesenbach, acolo unde se află una dintre cele mai mari baze militare ale SUA din afara țării, a declarat marți că „nu a existat nicăieri niciun semn că ceva s-ar oprit, închide sau reduce”. El a amintit despre planurile de construcție din jurul bazei, inclusiv un nou spital militar.

Prezența SUA se ridică la o injecție de numerar de aproximativ 2 miliarde de dolari pe an în regiune, inclusiv salarii, investiții și contracte de achiziții, a declarat Ralph Hechler pentru Bloomberg.

„Desigur, ar fi o lovitură pentru noi”, a spus el. „Nu-mi pot imagina acel scenariu. Ramstein este un hub important pentru americani. S-au investit mult în ultimii 15 ani și continuă să fie investiți. ”

Realegere îndoielnică

Roderich Kiesewetter, un parlamentar senior al CDU în cadrul comitetului pentru afaceri externe din Bundestag, a declarat că trupele americane sunt „binevenite” în țară și consideră comentariile lui Trump având legătură cu campania electorală.

"Trump a greșit", a spus Kiesewetter pentru Bloomberg. Liderul american „transmite impresia că sacrifică prietenia germano-americană pentru realegerea sa îndoielnică”.

Social-democrații, partenerii tineri din coaliția conducătoare a lui Merkel, au condamnat, de asemenea, mișcarea și modul în care a fost comunicată.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca reducerea trupelor să fie discutată la o conferință video din 17-18 iunie a miniștrilor apărării alianței.

Prezența militară a SUA în Europa servește în general intereselor americane, a spus Stoltenberg. El a salutat creșterile din ultimii ani a numărului trupelor americane și a spus că a vorbit săptămâna trecută cu Trump despre decizia sa în ceea ce privește Germania și detaliile încă trebuie discutate și puse la punct.

"SUA au precizat că nu a fost luată nicio decizie finală despre cum și când", a declarat Stoltenberg jurnaliștilor marți la Bruxelles. „Prin urmare, aștept cu nerăbdare un dialog în cadrul NATO despre această problemă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel