Germania critică tarifele lui Trump şi cere negocieri urgente UE - SUA: "Un semnal fatal pentru comerţul global"

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Germania critică tarifele lui Trump: „Un semnal fatal” pentru comerțul global.

Ministrul Economiei din Germania și Asociația Germană a Industriei Auto (VDA) au condamnat noul tarif de 25% impus de Donald Trump asupra vehiculelor importate în SUA, avertizând că măsura este dăunătoare atât pentru economia europeană, cât și pentru cea americană. Oficialii cer negocieri urgente pentru a preveni un război comercial în escaladare, transmite Reuters.


Lovitură pentru industria auto germană

Acțiunile Volkswagen, cel mai vulnerabil producător auto german din cauza lanțului său extins de aprovizionare din Mexic și a lipsei de producție în SUA pentru mărcile Audi și Porsche, au scăzut cu 5.1% în tranzacțiile pre-market.

Alți producători auto, precum Mercedes-Benz, BMW și Daimler Truck, au înregistrat scăderi de aproximativ 3.5%, în timp ce furnizorul de componente Continental a pierdut 2.9%.


Germania cere un răspuns ferm

„UE trebuie să răspundă ferm acestor tarife – trebuie să fie clar că nu ne vom retrage în fața SUA”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Asociația VDA a criticat tarifele ca fiind „un semnal fatal” pentru comerțul liber și bazat pe reguli, avertizând că acestea vor afecta atât companiile, cât și lanțurile globale de aprovizionare.

„Industria auto germană cere negocieri imediate între SUA și UE pentru un acord bilateral”, a declarat Hildegard Müller, președinta VDA.


Germania, mai puțin afectată decât Mexic și Canada

În ciuda impactului asupra producătorilor germani, un studiu realizat de Institutul Economic IfW sugerează că Germania nu va fi cea mai afectată economie de noile tarife americane. Estimările arată că PIB-ul Germaniei va scădea cu 0.18% în primul an după impunerea tarifelor, în timp ce Mexicul va suferi o reducere de 1.81%, iar Canada o contracție de 0.6%.

„Per total, pierderile din exporturi sunt limitate, deoarece mașinile sunt adesea produse aproape de piețele de vânzare”, a explicat economistul Julian Hinz de la IfW, citat de FAZ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie completează un formular / Foto: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com

pixel