"Oprirea SWIFT ar necesita o pregătire tehnică complexă şi ar avea efecte masive şi asupra transferurilor de plăţi în Germania şi pentru firmele germane, în afacerile acestora cu Rusia", a explicat, vineri, într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al executivului de la Berlin, Steffen Hebestreit.
Germania nu a fost singura care a ezitat la summitul UE încheiat vineri dimineaţa, a susţinut Hebestreit. "Am observat că şi Franţa şi Italia, printre altele, au avut obiecţii", a spus el. Excluderea Rusiei din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare globale) este considerată o măsură care ar paraliza sistemul bancar rusesc. Peste 11.000 de instituţii financiare din 200 de ţări folosesc SWIFT pentru schimburile de informaţii privind plăţile.
Liderii politici din Uniunea Europeană au convenit la summit asupra unui pachet de sancţiuni financiare împotriva Rusiei, inclusiv unele personale, însă nu şi asupra interzicerii accesului Rusiei la SWIFT. Hebestreit a respins criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. "Cuvinte ca tigru fără colţi sau totul e prea puţin nu corespund în întregime faptelor", a apreciat purtătorul de cuvânt, arătând că sancţiunile aplicate până acum au afectat imediat volumul schimburilor efectuate de Rusia.
Swift, care este acronim pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale), este ca un Gmail al serviciilor bancare globale. Acesta livrează mesaje securizate între peste 11.000 de instituții și companii financiare, în peste 200 de țări și teritorii. Traficul de mesaje - 42 de milioane pe zi în medie anul trecut - include ordine și confirmări pentru plăți, tranzacții și schimburi valutare. Cooperativa deținută de membrii săi, cu sediul în apropiere de Bruxelles, a fost înființată în 1973 pentru a pune capăt dependenței de sistemul telex.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Economia americană dă semne de...
Prețurile petrolului au continuat să crească joi, pe...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...
De la începutul lunii aprilie,...
Războiul tarifar inițiat de Donald Trump a declanșat o...
În fața amenințării crescânde...
Mai ieftin, mai rapid, dar...
Parlamentul României urmează să...
Una dintre companiile care...
Senatul dezbate la Comisia de...
Pe fondul tensiunilor...
Persoanele fizice care au...
Semne promițătoare de viață...
Peste 14.000 de proiecte de...
În ciuda speculațiilor tot mai...
Numărul prosumatorilor a...
Guvernul a aprobat miercuri o...
Guvernul prelungește cu cinci...
Curs valutar BNR, 16 aprilie...