Germania, mișcare disperată pentru a economisi gaze

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Germania trebuie să ia o decizie importantă
Germania trebuie să ia o decizie importantă
Germania este din ce în ce mai apăsată de reducerea debitului de gaze dinspre Rusia și este în căutare de soluții astfel încât să respecte și angajamentele pentru decarbonare dar și cele luate în fața industriaților.

Guvernul german ar trebui să decidă miercuri ce măsuri va lua pentru a reactiva centralele electrice pe cărbune pentru a reduce consumul de gaze, au declarat luni surse din Ministerul Economiei, în timp ce Berlinul se pregătește pentru o posibilă întrerupere prelungită a livrărilor de gaze rusești.

Centralele pe cărbune, care urmau să fie închise în acest an și în 2023, vor participa la piața de electricitate pentru o perioadă limitată, în timp ce Germania se află la nivelul doi de alertă sau "alarmă", al planului său de urgență pentru aprovizionarea cu gaze, au precizat sursele citate de Reuters.

Reglementarea, care va intra în vigoare după ce va fi aprobată de cabinetul de miniștri în această săptămână, are ca scop reducerea consumului de gaze, astfel încât instalațiile de depozitare să poată fi umplute în continuare, în ciuda scăderii aprovizionării.

Potrivit estimărilor, planul ar trebui să acopere aproximativ 1% din consumul de gaze al Germaniei. 

Germania nu știe ce cantitate de gaz va fi livrată de Rusia prin conducta Nord Stream 1 după ce luni vor începe lucrările de întreținere, a declarat pentru Reuters autoritatea de reglementare în domeniul energiei din această țară.

Guvernul german a cerut operatorilor de electricitate din sudul țării, precum EnBW și Uniper, să mențină centralele electrice pe cărbune pregătite să funcționeze în caz de urgență.

Guvernul va anunța măsuri suplimentare în octombrie pentru a permite repornirea centralelor electrice pe lignit, dacă este necesar.

Citește și: Deutsche Bank: Germania riscă recesiunea ”imediată”

Economiile europene se confruntă cu un nou șoc major din cauza încetinirii livrărilor de gaze naturale rusești, care amenință să împingă inflația chiar mai sus decât nivelurile record actuale și să ducă Germania, principala putere a continentului, într-o recesiune "iminentă", potrivit Deutsche Bank.

"Ceea ce se desfășoară în Europa în ultimele zile este un nou mare șoc negativ de aprovizionare", au scris analiștii Deutsche Bank, citând o scădere de 60% a fluxurilor de gaze prin conducta Nord Stream la începutul acestei luni. "Dacă oprirea gazului nu este rezolvată în următoarele săptămâni, ne temem că acest lucru va duce la o extindere a perturbărilor energetice cu efecte inițiale materiale asupra creșterii economice și, bineînțeles, la o inflație mult mai mare."

Prețul energiei electrice pentru livrarea din 2023 crește vertiginos în principalele economii europene, ceea ce se adaugă la riscurile de inflație și recesiune, potrivit Deutsche Bank.

Cea mai recentă comprimare a livrărilor de energie ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina a ridicat nivelul de alarmă pe întreg continentul - în special în Germania, cea mai mare economie europeană și una dintre cele mai dependente de gazul rusesc. Ministrul economiei, Robert Habeck, a avertizat că turbulențele de pe piețele de gaze s-ar putea răspândi la scară mai largă, comparând riscul cu criza declanșată de prăbușirea Lehman Brothers în 2008. 

Guvernul de la Berlin a declarat joi că se află în discuții pentru a oferi "măsuri de stabilizare" pentru compania de utilități Uniper SE, care pierde aproximativ 30 de milioane de euro (31 de milioane de dolari) pe zi, deoarece trebuie să acopere livrările rusești lipsă la prețuri de piață la vedere în creștere. Gigantul chimic BASF SE, care se bazează pe gaz pentru producție și electricitate, a declarat că ar putea fi nevoit să reducă producția. 

Criza energetică din Europa provoacă avertismente de recesiune din ce în ce mai puternice. Economiștii de la Morgan Stanley au declarat la începutul acestei săptămâni că se așteaptă acum ca zona euro să intre în contracție în ultimul trimestru al acestui an, în mare parte din cauza riscului de reducere a fluxurilor de gaze naturale.

Deficitul persistent de gaze ar "crește riscul unei recesiuni germane iminente pe fondul raționalizării energiei", precum și semnalând "o scădere clară" pentru cursul de schimb al euro față de dolar, au declarat analiștii Deutsche Bank. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Mihai Ciobanu
Donald Trump
Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Medic de familie / Foto: Freepik
Marco Rubio și Wang Yi, la Kuala Lumpur
Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
UE vrea mai mulți bani la buget
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar

pixel