Germania naţionalizează fosta subsidiară a Gazprom
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gazprom / Foto: Arhivă
Gazprom / Foto: Arhivă
Germania a luat această decizie citând riscurile la adresa securităţii energetice.

Guvernul de la Berlin a anunţat că va naţionaliza compania de gaze Securing Energy for Europe (SEFE), fosta subsidiară a companiei ruse Gazprom, citând falimentul iminent care ar putea perturba aprovizionarea Germaniei cu energie, transmite DPA.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, Ministerul Economiei a justificat măsura prezentând falimentul iminent al SEFE, care ar pune în pericol aprovizionarea cu gaze a ţării.

"Pentru a evita acest pericol şi pentru a menţine serviciile operaţionale ale SEFE, a fost efectuată acum schimbarea acţionariatului, iar compania a fost stabilizată", a precizat Ministerul Economiei.

În aprilie, SEFE, fosta Gazprom Germania GmbH, a fost plasată sub tutela Agenţiei Federale de Reţele.

Ministerul Economiei a precizat că foştii proprietari vor fi despăgubiţi, dar a atras atenţia că "acest proces de despăgubire nu a fost încă finalizat". 

 

Citeşte şi: Polonia va prelua activele subsidiarei Gazprom

 

Guvernul de la Varşovia va prelua activele poloneze ale Gazprom, a anunţat luni ministrul Dezvoltării, Waldemar Buda, sporind temerile legate de ce se va întâmpla cu participaţia de 48% a companiei ruse în Europolgaz, care deţine secţiunea poloneză a gazoductului Yamal, transmite Reuters. 

Decizia va asigura securitatea infrastructurii critice folosită pentru tranzitul gazelor, a declarat Waldemar Buda. În septembrie, Polonia a impus sancţiuni Gazprom şi a anunţat că activele companiei vor fi îngheţate, după ce în aprilie a sancţionat 50 de oligarhi ruşi şi companii, inclusiv Gazprom, pentru a spori presiunile asupra Moscovei în urma invadării Ucrainei.

În replică, Rusia a oprit exporturile de gaze în Polonia, după ce Varşovia a refuzat să plătească în ruble. "Facem tot ce putem pentru a contracara agresiunea Rusiei şi a elimina influenţa şi capitalul rusesc. Conform Constituţiei Poloniei, exproprierea nu este posibilă, prin urmare am decis să plasăm compania sub administrare obligatorie", a explicat Buda.

În timp ce Europolgaz deţine secţiunea poloneză a Yamal, cu o lungime de 684 km, gazoductul este operat de compania poloneză de stat Gaz-System. După sancţionarea Gazprom, operatorul gazoductului nu a avut un partener pentru a lua decizii cheie privind infrastructura. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.


pixel