Germania naționalizează trei companii din energie ca să-și protejeze piața
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Germania naționalizează trei companii din energie
Germania naționalizează trei companii din energie
Germania se află în discuții avansate pentru a prelua Uniper SE și alți doi mari importatori de gaze, într-un pas istoric pentru a evita un colaps al pieței sale de energie, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Deținerea de către stat a Uniper, VNG AG și Securing Energy for Europe GmbH, fosta Gazprom Germania GmbH, este principala soluție în discuție, au declarat persoanele respective. Guvernul ia în considerare cumpărarea participației de control a Fortum Oyj la Uniper pentru un preț simbolic și apoi ar injecta miliarde de euro în companie printr-o majorare de capital, potrivit unora dintre aceste persoane. 

Această mișcare ar dilua participațiile celorlalți acționari externi ai Uniper. Nu s-a ajuns încă la un acord asupra detaliilor exacte, dar s-ar putea ajunge la o concluzie în zilele următoare, au declarat persoanele respective, care au cerut să nu fie identificate deoarece informațiile sunt private. 

Scumpirea prețurilor la gaze și măsurile luate de Moscova pentru a restrânge livrările către Europa au determinat deja o serie de salvări guvernamentale și împrumuturi de salvare. Însă aceste măsuri sunt din ce în ce mai mult umilite de amploarea crizei și există riscul ca furnizorii de energie sistemică să se prăbușească fără un sprijin guvernamental mai puternic. O acțiune coordonată asupra celor trei firme ar marca o escaladare clară a răspunsului Europei la războiul energetic purtat de Rusia. 

Având în vedere că principala conductă rusească către Germania a fost întreruptă, Uniper este nevoită să găsească surse alternative de aprovizionare și înregistrează pierderi de până la 100 de milioane de euro (100 de milioane de dolari) pe zi, potrivit directorului său general.  

SEFE nu a comentat, în schimb Fortum, cel mai mare acționar al Uniper, cu o participație de 78%, a declarat că nu poate comenta în timp ce negocierile sunt în curs de desfășurare. Purtătorii de cuvânt ai Ministerului german al Economiei, Uniper și VNG au refuzat să comenteze. 

Cele trei companii sunt piloni centrali ai infrastructurii energetice din Germania, aducând gaze din întreaga lume pentru a alimenta centralele electrice din Europa, a face să funcționeze fabricile și a încălzi locuințele. Activele lor fizice ajută la stocarea și transportul energiei, în timp ce echipele lor de comercianți cumpără și vând contracte în valoare de miliarde de euro în fiecare an pentru a menține economia continentului pe linia de plutire și societățile stabile.

Întrebat despre planurile de naționalizare, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat: "Lucrurile sunt complexe, lucrăm cu mare atenție".

Una dintre aceste complicații este compania finlandeză de utilități Fortum. Aceasta a acordat deja împrumuturi unității sale, dar a precizat la începutul acestui an că nu dorește să continue să acorde credite. Guvernul a fost deja de acord să preia o participație de 30% din Uniper.

VNG, care furnizează gaze către aproximativ 400 de utilități municipale și operatori industriali, a depus săptămâna trecută o cerere de ajutor de stat. Costurile suplimentare pentru înlocuirea fluxurilor rusești în vederea îndeplinirii propriilor contracte ar urma să se ridice la 1 miliard de euro (1 miliard de dolari) în acest an, a declarat compania sa mamă EnBW. 

Preluarea SEFE este, de asemenea, delicată, deoarece există riscul de a canaliza fonduri către Moscova. În iulie, oficialii germani au deschis ușa naționalizării SEFE, adoptând o lege care permite guvernului să preia o participație în companiile aflate sub tutela sa împotriva voinței proprietarului acestora.

În cazul SEFE, care se află sub tutelă din aprilie, proprietarul este o entitate rusă neclară numită Joint Stock Company Palmary, căreia Gazprom i-a cedat filiala în aprilie. Cu toate acestea, legea ar putea impune guvernului german să ofere despăgubiri fostului proprietar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel