"Ne confruntăm cu provocări majore, atât din punct de vedere economic cât şi din punct de vedere politic", a declarat Peter Altmaier cu ocazia prezentării noilor prognoze revizuite privind evoluţia celei mai mari economii a Europei.
Oficial BCE: Bancnotele euro nu reprezintă un risc major de infecţie cu noul coronavirus
Conform noilor estimări, Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra o contracţie de 6,3% în acest an, faţă de un avans de 1,1% cât estima Berlinul în luna ianuarie. Peter Altmaier se aşteaptă ca cea mai dificilă perioadă a crizei să se încheie până la finele celui de-al doilea trimestru, după care activitatea economică îşi va reveni, astfel că în 2021 Produsul Intern Brut al Germaniei va cunoaşte un salt de 5,2%.
Peter Altmaier a subliniat însă că aceste prognoze se bazează pe o ridicare "progresivă şi moderată" a restricţiilor adoptate pentru a limita propagarea pandemiei. Altmaier a avertizat autorităţile să nu se grăbească să relaxeze restricţiile deoarece astfel creşte riscul unui al doilea val de infecţii, ceea ce ar afecta preconizata revenire a economiei în a doua jumătate a anului.
"Numai dacă ridicăm restricţiile economice şi sociale pas cu pas, şi proporţional, putem începe o revenire lentă în a doua jumătate a anului", a spus Peter Altmaier.
De asemenea, Guvernul german prognozează că rata inflaţiei va scădea la 0,5% în 2020 şi va reveni la 1,5% în 2021. În ceea ce priveşte numărul de şomeri, acesta ar urma să crească până la 2,62 milioane în 2020, de la o medie de 2,27 milioane în 2019, însă numărul persoanelor care se vor înscrie în schema guvernamentală de program redus de muncă va urca la trei milioane.
Separat, institutul economic german DIW a anunţat şi el că se aşteaptă ca economia germană să se contracte cu peste 6% în acest an, adăugând că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus ar putea să fie mai gravă decât cea din timpul crizei financiare din 2008. DIW susţine că cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 2% în primul trimestru şi se va prăbuşi cu 10% în perioada aprilie-iunie, în condiţiile în care mari sectoare ale economiei au fost paralizate de criza coronavirusului.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una din primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...