Comerțul Germaniei cu Statele Unite - exporturi și importuri combinate - a totalizat 63 de miliarde de euro (68 de miliarde de dolari) în perioada ianuarie-martie, în timp ce cifra pentru China a fost de puțin sub 60 de miliarde de euro, arată datele.
În 2023, China a fost principalul partener comercial al Germaniei pentru al optulea an consecutiv, cu volume care au ajuns la 253 de miliarde de euro, deși a devansat SUA cu doar câteva sute de milioane.
"Exporturile germane către SUA au crescut acum în continuare datorită economiei robuste de acolo, în timp ce atât exporturile către China, cât și importurile din China au scăzut", a declarat economistul Commerzbank Vincent Stamer, explicând schimbarea din primul trimestru și a mai adăugat că motivele structurale sunt, de asemenea, un factor.
"China a urcat pe scara lanțului valoric și produce ea însăși din ce în ce mai mult bunuri mai complexe, pe care obișnuia să le importe din Germania", a spus Stamer. "În plus, companiile germane produc din ce în ce mai mult la nivel local în loc să exporte bunuri din Germania în China".
Oficialii germani spun că doresc să reducă expunerea țării față de China, invocând diferențele politice și acuzând Beijingul, în primul său anunț privind strategia pentru China de anul trecut, de "practici neloiale". Dar Berlinul a fost vag în ceea ce privește pașii politici de reducere a dependențelor.
Importurile germane de bunuri din China au scăzut cu aproape 12% în primul trimestru față de anul trecut, în timp ce exporturile de bunuri către China au scăzut cu puțin peste 1%, a declarat un economist de la institutul economic german IW.
SUA reprezintă în prezent aproximativ 10% din exporturile de bunuri germane. Cota Chinei a scăzut la mai puțin de 6%, a spus Matthes.
"Cu un vânt potrivnic economic global clar pentru modelul economic german, se pare că are loc o reorientare - motivată și din punct de vedere geopolitic - care se îndepărtează de rivalul de sistem China și se îndreaptă spre partenerul transatlantic SUA", a mai spus economistul de la IW.
Cu toate acestea, nu este clar dacă acest lucru va continua.
Un alt expert german a afirmat că dacă administrația de la Casa Albă se va schimba după alegerile din noiembrie din SUA și se va îndrepta mai mult în direcția închiderii piețelor, acest proces ar putea să se oprească.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Exporturile Chinei au crescut...
Bursa de la București a închis...
Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...
Guvernul modifică regimul...
Costul creditării a crescut...
Ministerul Finanțelor propune...
Guvernul continuă renegocierea...
Tengiz și marile companii...
Preşedintele SUA, extrem de...
IMM-urile din România, afectate...
O intenție dezvăluită de șeful...
Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.
Este o inițiativă a Comisiei...
Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...
Nouă creştere a indicelui...
Cifra de afaceri din comerţul...
Piețele globale între politică,...
Dolarul american crescut joi,...
Proiectele de acte normative...