Cancelarul german Olaf Scholz a pledat joi pentru construirea unei conducte de gaze naturale între Portugalia şi Europa Centrală, de care în prezent ar fi mare nevoie în contextul crizei energetice rezultate în urma războiului din Ucraina, iar în perspectivă ar ajuta eforturile UE de reducere a dependenţei sale energetice faţă de Rusia.
''M-am interesat mult de o conducă care astăzi ne lipseşte enorm de mult, şi anume o conductă pe care ar fi trebuit să o construim între Portugalia, Spania, prin Franţa şi până în Europa Centrală'', a spus Scholz, potrivit AFP, la o conferinţă de presă la care a participat după ce şi-a încheiat vacanţa estivală.
''Am propus să abordăm un asemenea proiect pe lângă omologii mei spaniol (Pedro Sanchez) şi portughez (Antonio Costa), dar şi în discuţiile cu preşedintele francez (Emmanuel Macron) şi cu preşedinta Comisiei Europene'', Ursula von der Leyen, a precizat Scholz, fără a oferit alte detalii despre iniţiativa pe care a sugerat-o.
Ideea unui gazoduct, denumit MidCat, a fost lansată în anul 2013 şi acesta ar fi urmat să lege regiunea spaniolă Catalonia de sud-estul Franţei. Dar în lipsa unui acord privind finanţarea şi a unui sprijin real din partea Franţei, care atunci nu era deplin convinsă de utilitatea proiectului, în 2019 acesta a fost în cele din urmă abandonat.
În plus, un studiu de fezabilitate comandat de Comisia Europeană concluzionase în 2018 că o asemenea infrastructură, cu un cost estimat de peste 440 de milioane euro, nu ar nici rentabilă şi nici necesară.
Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvito, s-a declarat anul acesta în martie favorabilă relansării proiectului, insistând însă că un asemenea interconector ar trebui să privească şi transportul ''hidrogenului verde''.
Problema securităţii energetice a Germaniei, ţară foarte dependentă de gazul rusesc, devine tot mai acută pe măsură ce Rusia îşi diminuează livrările de gaze către Europa ca represalii după sancţiunile ce i-au fost impuse de UE în urma agresiunii asupra Ucrainei.
Citește și Nord Stream 1 a reluat livrările de gaze către Europa
Fluxurile prin legătura Nord Stream, care leagă Rusia de Germania, au fost reluate joi, a declarat telefonic un purtător de cuvânt al operatorului gazoductului. Restabilirea fluxurilor la nivelurile solicitate va dura ceva timp. Furnizorul Gazprom PJSC a refuzat să comenteze, scrie Bloomberg.
Reluarea exporturilor va oferi o oarecare ușurare pentru continentul care se grăbește să stocheze combustibilul înainte de iarnă. Comenzile pentru livrările de gaze semnalează că fluxurile prin gazoduct vor reveni la 40% din capacitate, același nivel de dinaintea lucrărilor de întreținere.
Moscova a redus livrările de gaze către Europa de luni de zile, dar continentul se bazează în continuare pe puținul pe care îl primește pentru a umple peșterile de sare, acviferele și depozitele de combustibil scoase din uz care îi păstrează stocurile de combustibil. Fără gazul rusesc, este puțin probabil ca Europa să aibă suficiente rezerve pentru a încălzi casele și a menține lumina aprinsă pe tot parcursul iernii. Riscul este de pagube economice masive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...