Ghinea (USR): Pensiile pot fi crescute cu 27%, conform PNRR
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Oare de ce nu au înțeles și alții acest lucru?
Oare de ce nu au înțeles și alții acest lucru?
Cristian Ghinea a explicat cum se poate face acest lucru. 

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a afirmat, miercuri, că pensiile ar putea fi majorate cu până la 27%, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

El a adăugat că social-democraţii "se tot plâng" că PNRR nu le permite creşterea pensiilor, însă aceasta ar fi "o manipulare".

"Guvernul poate mări pensiile mâine cu 27%. Atât permite imediat procentul din PNRR. Şi totuşi nu măresc nici cu 10%, deşi PSD a promis 40%", a scris fostul ministru al Investiţiilor şi proiectelor europene, pe Facebook.

Conform lui Ghinea, "una dintre cele mai mari manipulări politice din aceste luni" este legată de creşterea pensiilor. El a menţionat că PSD ar "putea creşte pensiile şi mâine, dacă vrea" şi dacă există bani suficienţi la buget.

Cristian Ghinea a invocat un calcul realizat de deputatul USR Cristian Seidler.

"Pensiile contributive sunt în acest moment 7,4% din PIB. Pensiile speciale reprezintă 0,9% din PIB. Deci, cheltuim cu pensiile 8,3% din PIB. În acest moment, punctul de pensie este 1.586 de lei. Să aplicăm logica PSD: dacă la 1.586 de lei, pensiile sunt 8,3% din PIB, cât ar fi punctul de pensie dacă am fi la 9,4% din PIB, care este plafonul din PNRR? Vorbim de PIB pe acest an şi calculele sunt făcute dacă pensia ar fi mărită de la 1 iulie pentru următoarele şase luni. La 9,4% din PIB, punctul de pensie ar trebui să fie 2.027 de lei. PSD poate creşte pensiile, de mâine, cu 27% faţă de valoarea actuală. Ulterior, pensiile cresc automat, odată cu economia - asta cere PNRR, eliberăm pensionarii de pixul politrucilor", a explicat Ghinea, într-un video ataşat postării.

Citește și Acești pensionari ar putea rămâne cu mai mulți bani în buzunar

Propunerea în cauză propune ca plafonul de venit neimpozabil din pensii va fi majorat de la 2.000 lei, cât este în prezent, la 3.000 lei. Dacă va deveni lege, pensiile cuprinse între 2.000 și 3.000 lei nu vor mai fi taxate, ca în prezent, cu impozitul pe venit de 10%. În plus, pensiilor mai mari de 3.000 lei li se vor aplica cuantumuri de taxare mai mici, deoarece baza de calcul va fi redusă, și, astfel, pensionarii vor rămâne cu mai mulți bani în mână.

Propunerea legislativă, înregistrată luni la Senat, vizează modificarea Codului fiscal pentru ca venitul impozabil lunar din pensii să fie stabilit prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS). Mai exact, impozitul pe venit să se aplice doar restului de bani ce rămâne după scăderea a 3.000 lei.

Citește și Mircea Coșea: Pensiile nu mai pot fi majorate cu rata inflației

Căderea puterii de cumpărare

Dar să nu ne îmbătăm că apă”, a spus profesorul Coșea. ”Am spus-o de mai multe ori și repet: nu mai putem face creșterea pensiilor la nivelul inflației, ci al căderii puterii de cumpărare. Pentru că inflația la ceea ce înseamnă produse de necesitate imediată, ceea ce consumă, de fapt, pensionarii, este cu mult peste 16%. Deci 10% reprezintă o sumă de bani care vine în bugetul familiilor, dar nu acoperă în nici un caz situația curentă, a subliniat analistul.

O povară în plus 

În ceea ce privește salariul, a continuat Mircea Coșea, ”salariul minim pe economie este o hotărâre a Uniunii Europene, concept pe care acest Guvern îl are, și anume acceptă, cu o anumită obediență, tot ceea ce Uniunea Europeană spune. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Legea RCA. UNSAR acuză COTAR de dezinformare

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi...

BP vrea să cumpere încărcătoarele de la Tesla

Divizia de încărcare a vehiculelor electrice a BP Plc...

Fermierii vor primi subvenția de 100 € săptămâna viitoare

Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul...

Statele Unite creează o „centură de baterii”

În copilărie, Devante Cuthbertson era convins că, într-o...

Norvegia deschide noi zone pentru explorări petroliere

Norvegia oferă 37 de noi blocuri pentru explorări...

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...


pixel