Giganții americani din IT, invitați la Casa Albă să vorbească despre inteligența artificială

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La Casa Albă se vor purta discuții interesante
La Casa Albă se vor purta discuții interesante
Patru patroni americani - Sam Altman, de la OpenAI, Dario Amodei, de la Anthropic, Satya Nadella, de la Microsoft și Sundar Pichai, de la Google - și-au confirmat participarea.

Casa Albă i-a invitat pe patronii companiilor care au înregistrat cele mai mari progrese pe linia inteligenței artificiale (AI) - Google, Microsoft, OpenAi și Anthropic - să participe, joi, la o "discuție sinceră despre riscurile" asociate acestor tehnologii. Un dialog la care vor participa mai mulți membri ai guvernului, printre care și vicepreședintele Kamala Harris.

"Obiectivul nostru este de a purta o discuție sinceră despre riscurile actuale și pe termen scurt pe care le percepem în evoluțiile AI", se arată în invitația trimisă șefilor companiilor din domeniu. Administrația Statelor Unite dorește, de asemenea, o dezbatere în privința "măsurilor ce pot fi luate pentru a reduce aceste riscuri și alte modalități prin care putem lucra împreună pentru a ne asigura că poporul american beneficiază de progresele în domeniul IA, protejându-l în același timp de eventuale prejudicii".

Potrivit Casei Albe, toți cei patru patroni americani - Sam Altman, Dario Amodei, Satya Nadella și Sundar Pichai - și-au confirmat participarea. Președintele Joe Biden "a spus clar" luna trecută că aceste companii "trebuie să se asigure că produsele lor sunt sigure înainte de a fi puse la dispoziția publicului larg", se arată în invitație. Un oficial de la Casa Albă a declarat că administrația a dorit să sublinieze necesitatea unei "inovații responsabile, etice și demne de încredere". De asemenea, sunt în curs de desfășurare discuții cu diverși cercetători, companii și ONG-uri pentru a informa gândirea despre IA.

Riscuri profunde pentru societate și umanitate

Tehnologia a devenit parte a vieții de zi cu zi, de la algoritmi de recomandare pe rețelele de socializare până la software de recrutare și multe aparate electrocasnice de înaltă performanță. Însă succesul fulminant din această iarnă al ChatGPT, interfața de inteligență artificială generativă de la OpenAI, un start-up finanțat în mare parte de Microsoft, a lansat o cursă pentru sisteme din ce în ce mai intuitive și mai puternice, care generează entuziasm și îngrijorare la o nouă scară. 

Mai ales atunci când Sam Altman, șeful OpenAI, vorbește despre apariția viitoare a așa-numitei "inteligențe artificiale cu scop general", când programele vor fi "mai inteligente decât oamenii în general". Geoffrey Hinton, considerat unul dintre părinții fondatori ai inteligenței artificiale, a avertizat asupra "riscurilor profunde pentru societate și umanitate", într-un interviu acordat New York Times, după ce a demisionat din funcția sa la Google.

Luni, șeful IBM, Arvind Krishna, a declarat pentru Bloomberg că ia în considerare reducerea drastică a personalului administrativ al gigantului informatic, având în vedere potențialul inteligenței artificiale (AI) și al tehnologiilor de automatizare de a îndeplini astfel de sarcini. "Mi se pare că 30% (din cei 26.000 de angajați din domeniul administrativ) ar putea fi ușor înlocuiți de AI și automatizare într-o perioadă de cinci ani", a spus el.

În ceea ce privește reglementarea, Europa speră să deschidă din nou calea cu o reglementare ad-hoc, așa cum a făcut-o cu legea privind datele cu caracter personal. Casa Albă a publicat la sfârșitul anului 2022 un "Plan for an AI Bill of Rights", un scurt document care enumeră principii generale, cum ar fi protecția împotriva sistemelor periculoase sau falibile.

Citește și Grevă la Hollywood. Producția de filme, blocată, iar pierderile se anunță uriașe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel