Ministerul Energiei: România riscă să nu mai poată prelua energia de la prosumatori
Numărul prosumatorilor a...
Goldman Sachs și-a majorat estimarea privind prețul aurului la 3.700 dolari pe uncie, afirmând că îngrijorările crescânde legate de economia americană – pe fondul unei intensificări a războiului comercial dintre Statele Unite și China – fac metalul galben mai atractiv ca mijloc de protecție împotriva unei recesiuni.
Scenariu de risc: 4.500 de dolari/uncie
Este pentru a treia oară deja când banca de investiții revizuiește în acest an ținta de preț a aurului pentru sfârșitul lui 2025, de la 3.300$/uncie (anunțată în martie) la 3.700$/uncie.
Goldman Sachs a avertizat totodată că, într-un scenariu de risc extrem, aurul ar putea ajunge până la 4.500$/uncie până la sfârșitul lui 2025.
Cererea pentru aur fizic și ETF-uri, în creștere
Într-o notă datată vineri, banca a menționat că folosește aurul ca mijloc de protecție împotriva riscurilor sporite de recesiune în SUA, observând o creștere a cererii atât pentru fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri), cât și pentru aurul fizic în ultimele săptămâni.
Această situație apare în contextul unei escaladări rapide a războiului comercial dintre Statele Unite și China, în ultima săptămână. SUA au majorat tarifele vamale pentru importurile chineze până la un total cumulat de 145%, provocând un răspuns dur din partea Beijingului, care a impus la rândul său tarife de până la 125% pentru produsele americane.
Președintele american Donald Trump a prezentat, de asemenea, planuri pentru tarife „reciproc” ridicate împotriva principalilor parteneri comerciali ai SUA, deși a amânat aplicarea acestora cu 90 de zile. Cu toate acestea, Trump a impus deja un tarif universal de 10% și a declarat că urmează taxe direcționate pentru electronice și produse farmaceutice.
Aurul atinge un nou record istoric
Escaladarea războiului comercial dintre SUA și China a dus săptămâna trecută la un nivel record al aurului, de 3.245,69$/uncie, menținând cererea pentru metalul galben – atât fizică, cât și prin ETF-uri – la niveluri ridicate.
Mai multe bănci centrale importante din lume, în special din Asia, au fost observate intensificându-și achizițiile de aur în ultimele luni. Această tendință vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de o posibilă recesiune în SUA, în special în contextul incertitudinilor economice asociate administrației Trump.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Numărul prosumatorilor a...
Profesorul Mircea Coșea a...
ANAF avertizează populația în...
Programul Start-Up Nation...
Evoluţie mixtă a leului în...
La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...
Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...
În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...
Fondul Monetar Internaţional...
UE analizează opţiunile legale...
84.000 de carduri educaționale...
Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
Ministerul Energiei lansează al...
Așa ceva nu s-a mai înregistrat...
Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...
Pentru a-și îmbunătăți modelele...
Președintele chinez Xi Jinping...
Potrivit analiștilor, o scădere...
China acuză NSA de atacuri...
Indemnizația de șomaj nu este garantată pentru toți...