Goldman Sachs șochează cu noi previziuni privind prețul aurului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lingouri de aur
Lingouri de aur
Ceea ce părea absolut imposibil în urmă cu doar câteva luni, acum pare cât se poate de real.

Goldman Sachs și-a majorat estimarea privind prețul aurului la 3.700 dolari pe uncie, afirmând că îngrijorările crescânde legate de economia americană – pe fondul unei intensificări a războiului comercial dintre Statele Unite și China – fac metalul galben mai atractiv ca mijloc de protecție împotriva unei recesiuni.

Scenariu de risc: 4.500 de dolari/uncie

Este pentru a treia oară deja când banca de investiții revizuiește în acest an ținta de preț a aurului pentru sfârșitul lui 2025, de la 3.300$/uncie (anunțată în martie) la 3.700$/uncie.

Goldman Sachs a avertizat totodată că, într-un scenariu de risc extrem, aurul ar putea ajunge până la 4.500$/uncie până la sfârșitul lui 2025.

Cererea pentru aur fizic și ETF-uri, în creștere

Într-o notă datată vineri, banca a menționat că folosește aurul ca mijloc de protecție împotriva riscurilor sporite de recesiune în SUA, observând o creștere a cererii atât pentru fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri), cât și pentru aurul fizic în ultimele săptămâni.

Această situație apare în contextul unei escaladări rapide a războiului comercial dintre Statele Unite și China, în ultima săptămână. SUA au majorat tarifele vamale pentru importurile chineze până la un total cumulat de 145%, provocând un răspuns dur din partea Beijingului, care a impus la rândul său tarife de până la 125% pentru produsele americane.

Președintele american Donald Trump a prezentat, de asemenea, planuri pentru tarife „reciproc” ridicate împotriva principalilor parteneri comerciali ai SUA, deși a amânat aplicarea acestora cu 90 de zile. Cu toate acestea, Trump a impus deja un tarif universal de 10% și a declarat că urmează taxe direcționate pentru electronice și produse farmaceutice.

Aurul atinge un nou record istoric

Escaladarea războiului comercial dintre SUA și China a dus săptămâna trecută la un nivel record al aurului, de 3.245,69$/uncie, menținând cererea pentru metalul galben – atât fizică, cât și prin ETF-uri – la niveluri ridicate.

Mai multe bănci centrale importante din lume, în special din Asia, au fost observate intensificându-și achizițiile de aur în ultimele luni. Această tendință vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de o posibilă recesiune în SUA, în special în contextul incertitudinilor economice asociate administrației Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Cristina Chiriac, CONAF
Nu scăpăm de caniculă
Bursa de Valori București

pixel