Google impune reguli mai stricte pentru reclamele politice

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Noile măsuri vor fi împlementate în întreaga lume
Noile măsuri vor fi împlementate în întreaga lume
Gigantul american Google a anunţat miercuri o înăsprire a regulilor în materie de reclame politice, dar nu va încerca să stabilească veridicitatea lor decât în cazuri excepţionale, relatează AFP.

Luând poziţie după Twitter, care a optat pentru o interdicţie pur şi simplu, şi Facebook, adeptă a unei mai mari toleranţe în numele libertăţii de expresie, Google a transmis că "nimeni nu poate statua asupra tuturor afirmaţiilor şi insinuărilor politice". "Indiferent dacă e vorba de un candidat la alegerile legislative sau de plasarea unui anunţ pentru mobilă de birou, aplicăm aceleaşi reguli pentru toată lumea, nu există nicio excepţie", a spus Scott Spencer, vicepreşedinte al grupului, însărcinat cu publicitatea.

Gigantul american, care îşi obţine din publicitate majoritatea covârşitoare a veniturilor, vrea totuşi să interzică publicarea de mesaje ostentativ false (cum ar fi o dată falsă a unui scrutin sau un anunţ fals privind moartea unui candidat) sau să împiedice ca un grup ultraspecific de alegători să fie ţinta unor mesaje false. Aceste modificări vor fi puse în practică de săptămâna viitoare în Marea Britanie și până la sfârşitul anului în restul Uniunii Europene. Începând cu 6 iunie 2020, peste tot în lume.

Citește și Americanii demarează ancheta antitrust la Google

Motorul de căutare dominant încearcă să lupte împotriva aşa-numitelor 'deep fake'-uri (fotografii sau videouri trucate hiperrealiste) şi anunţurilor care ar putea "afecta semnificativ participarea sau încrederea în procesul electoral sau democratic", cum ar fi afirmaţia eronată conform căreia se poate vota prin SMS.

Însă în legătură cu problema candidaţilor care încearcă să disemineze informaţii false - principalul subiect pentru mulţi aleşi -, poziţia Google se apropie de cea a Facebook. "Recunoaştem că un dialog politic solid constituie o parte importantă a democraţiei şi nimeni nu poate să statueze rezonabil asupra tuturor afirmaţiilor politice, contraafirmaţiilor şi insinuărilor", precizează Scott Spencer. "Suntem de părere că în final nu vom interzice decât un număr foarte limitate de reclame politice", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik

pixel