Granturi pentru IMM-uri. Popescu spune când vor fi primiți banii

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministrul a explicat și care sunt cele trei etape
Ministrul a explicat și care sunt cele trei etape
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a vorbit, într-un interviu pentru Agerpres, despre granturile de un miliard de euro pe care le pot accesa firmele româneşti lovite de pandemie începând cu acest an şi a detaliat cine va avea dreptul la aceşti bani și când vor fi ei primiți.

Avem o anvelopă totală de un miliard de euro, bani care sunt din fonduri europene, pe flexibilizarea fondurilor europene, practic din economiile din exerciţiul financiar care se termină anul acesta, în 2020. Practic prima schemă de ajutor va fi către microîntreprinderile care nu au salariaţi, au un asociat-doi, dar nu au salariaţi, către cabinetele medicale sau PFA-urile medicilor care au fost prinşi în lupta împotriva acestei pandemii, ONG-urile afectate care au activitate economică, toate acestea vor beneficia de un micro-grant de 2.000 de euro. Evident, trebuie să aibă anumite condiţii: să fi avut activitate în anul precedent şi să fi putut demonstra că au avut activitatea lovită de pandemie.

A doua schemă de ajutor de stat este grantul de capital de lucru, aici avem în total 350 de milioane de euro. La prima schemă avem 100 de milioane de euro. Aici avem 350 de milioane de euro, granturi de capital de lucru. Aici, că tot m-aţi întrebat de industriile lovite, este clar ţintită către industria hotelieră, HoReCa, organizatorii de evenimente, transportatorii, editurile, librăriile. Practic cele mai lovite industrii în timpul pandemiei, care sunt şi în continuare foarte lovite, cu o activitate restrânsă, vor putea primi până la maximum 15% din cifra de afaceri a anului 2019, evident trebuind să îndeplinească anumite criterii: trebuie să dovedească că au avut activitatea diminuată, cu acele certificate pentru situaţii de urgenţă.

Ultima schemă din acest miliard de euro de ajutor sunt granturile pentru investiţii, între 50.000 şi 200.000 de euro. Practic aici finanţăm proiecte de investiţii într-o plajă mult mai largă, în industrii mult mai variate, practic orice companie care doreşte să-şi dezvolte afacerea sau să-şi reprofileze afacerea poate face un plan de afaceri şi în baza acestuia poate dobândi un ajutor de până la 200.000 de euro.

AGERPRES: Din bani europeni?

Virgil Popescu: Totul din bani europeni. Estimăm să deschidem schema după data de 15 august, am pus în dezbatere publică ordonanţa de urgenţă care reglementează această schemă. Constrângerile pe care le mai avem sunt de natura executării acestui program informatic, a aplicaţiei informatice care să permită o automatizare foarte mare a procesului de depunere, evaluare şi contractare a acestor granturi. Trebuie să luăm în calcul şi antreprenorii trebuie să ia în calcul că, practic, discutăm per total de peste 100.000 de firme şi nu cred că până acum o autoritate a mai gestionat un număr atât de mare de firme. De aceea este exclus să vorbim de evaluare manuală sau semi-automată a acestor dosare şi aplicaţia informatică necesită să fie foarte bine executată, să respecte foarte bine criteriile de acordare, să evalueze foarte bine după anumite criterii, în aşa fel încât să putem, până la sfârşitul anului, să avem contractele încheiate şi să înceapă derularea acestor sume.

AGERPRES: Adică să-şi primească oamenii banii la începutul anului viitor?

Virgil Popescu: Da. Cei 2.000 de euro cred că îi pot primi foarte repede. Iar, granturile de capital de lucru pot fi primite relativ repede. Creditele de investiţii probabil că nu vor fi pe loc, pentru că acolo, o dată ce sunt selectate, mai durează un pic până când fac achiziţia, până prezintă facturile. Dar contractele trebuie obligatoriu încheiate anul acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel