Avertismente ignorate: ce arată documentele confidențiale despre bugetul României
România se apropie periculos de...
Iniţiativa autorităţilor de la Atena, similară cu un program utilizat cu succes în Italia, depinde de aprobarea autorităţilor antitrust de la Bruxelles, care trebuie să decidă dacă programul nu constituie ajutor de stat ilegal. O decizie din partea Comisiei Europene este aşteptată în următoarele săptămâni, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
Băncile din Grecia, cea mai îndatorată ţară din Europa, au credite neperformante în valoare de aproximativ 75 miliarde euro, care le obligă să constituie provizioane şi le restricţionează capacitatea de a acorda noi credite. Programul care vizează acordarea de garanţii de stat ar putea reduce nivelul creditelor neperformante cu cel puţin 20 de miliarde euro, a estimat Guvernul de la Atena în urmă cu un an, când a fost vehiculat pentru prima dată acest plan.
Potrivit surselor, programul va permite băncilor să utilizeze garanţiile de stat pentru aşa-numita securitizare a portofoliilor de credite neperformante. Aceste credite vor fi transferate că un vehicul instituţional specializat, care va emite obligaţiuni de mai multe tipuri. Datoriile principale vor fi garantate de guvern şi vor rămâne în bilanţurile băncilor.
Citește și Mii de pensionarii germani au migrat în țări precum România
Deşi planul a fost iniţiat de precedentul guvern, Kyriakos Mitsotakis, care a preluat postul de prim-ministru în urmă cu două luni, a făcut o prioritate din finalizarea negocierilor înainte ca o nouă Comisie Europeană să preia atribuţiile în luna noiembrie a acestui an. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Executivului comunitar este în contact cu autorităţile elene cu privire la schema de protecţie a activelor, dar nu a oferit alte detalii.
Sursele citate de Bloomberg susţin că băncile elene vor avea la dispoziţie cel puţin 18 luni pentru a utiliza acest program. Printre detaliile care nu au fost încă clarificate se numără cantitatea totală de credite neperformante care vor fi incluse în această schemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...
Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.
Nutella s-ar putea scumpi...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...