Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Norvegia
Norvegia
În nordul continentului european, țări precum Norvegia și Suedia pariază pe ”răcoare și aer curat” pentru a atrage vizitatori la latitudini temperate.

Locuiește în Tenerife dar, când vine vacanța își face cât mai repede bagajele și caută destinații cât mai departe de locurile pe care, altă dată, nu le-ar fi părăsit pentru mai mult de două, trei zile. Acum, caută altceva, la fel ca mulți alți turiști care fug de caniculă pentru un concediu răcoros în Europa de Nord. Țări precum Norvegia și Suedia mizează acum pe cartea „coolcation” pentru a atrage vizitatori la latitudini cu temperaturi temperate.

De ce să părăsești Insulele Canare în mijlocul sezonului estival? „Ei bine, pentru a scăpa de căldură”, mărturisește Cati Padílla. Iar Norvegia pare soluția perfectă cu peisajele ei verzi, cu munți cu creste acoperite de zăpadă”, adaugă funcționarul public de cincizeci de ani întâlnit pe înălțimile „drumului troll”, un traseu emblematic care șerpuiește spre fiorduri.

Mai răcoare, mai puțin aglomerat

În 2023, numărul de înnoptări ale străinilor a crescut cu 22% în Norvegia - cu un record în august - și cu 11% în Suedia, conform statisticilor oficiale. Potrivit unui sondaj realizat în Germania pentru organizația de promovare Visit Sweden, două din cinci persoane plănuiesc să-și schimbe obiceiurile de călătorie din cauza căldurii din sudul Europei. De regulă se aleg alte perioade, dar sunt tot mai mult cereri pentru noi destinatii.

„Coolcation nu este doar o chestiune de meteo”, spune Susanne Andersson, șefa organizației de promovare Visit Sweden. „Ideea este de a merge unde este ceva mai răcoare, dar și mai cool pentru că sunt mai puțini oameni”, explică ea. Plecați de pe plajele supraaglomerate mediteraneene, fugiți de căldura insuportabilă care a dus la închiderea parțială a Acropolei din Atena în iunie și a provocat incendii de pădure în altă parte. Mulți preferă astăzi să facă o baie într-un lac sau un fiord sau să-și umple plămânii cu aer curat într-o excursie la munte, să se bucură de liniște. 

„Spania, nu. Grecia, nu”

Pam, o englezoaică din Lichfield, a ajuns în fiordul Geiranger, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. ”Mi-am pus în bagaj o haică de ploaie și o bluză mai groasă. Am lăsat acasă papucii și rochia de plajă. Mi s-a spus că nu voi avea nevoie de sandale sau de pantaloni scurți. Dar este minunat”, a spus ea, în lumina strălucitoare a soarelui. „Nu este cald, poți să te plimbi. Pe șezlong pot să stau și în septembrie și să nu fac altceva decât te perpelești la soare, să citești o carte, să mânânci și să dormi. Aici respiri ușor și poți vizita și alte locuri”, a adăugat Pam. 

Potrivit experților ONU în climă, este „aproape sigur” că frecvența și intensitatea căldurii extreme și durata valurilor de caniculă vor continua. Până în 2050, în Europa, aproximativ jumătate din populație ar putea fi expusă la un risc ridicat sau foarte mare de stres termic în timpul verii, iar numărul deceselor cauzate de stresul termic s-ar putea dubla.

„Spania, nu. Grecia, nu”, spune Gérard Grollier, un pensionar francez, venit să stea câteva zile în în satul Geiranger. De ce Norvegia? „Pentru că este o temperatură mai plăcută. În rest, este mult prea cald”, a explicat fiica bărbatului, Virginie, consilier financiar. ”Nu am reușit să protejăm planeta, iar astăzi are de suferit inclusiv turismul”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Programul Casa Verde Fotovoltaice va suferi modificări
Stație de transformare / Foto: Freepik
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
China, UE / sursa foto: Freepik.com
Ploaie / MTI

Meteo. Atenţionare Cod galben de averse în jumătate de țară

INMH a emis o atenționare și o informare meteo.

Amnistie fiscală 2024: Discriminare sau stimul fiscal?

Adoptarea Ordonanței de Urgență 107/2024 a generat...

Curs valutar / FOTO: Freepik

Cursul BNR. Leul scade, aurul doboară toate recordurile

Banca Național al României a calculat valoarea leului...

Titluri Tezaur / Ilustrațe: Oana Pavelescu

Românii pot investi din nou în titluri de stat TEZAUR

Începând de luni, 7 octombrie 2024, Ministerul...

Transelectrica
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Havana / FOTO: Wikipedia
Viktor Orban

FT: Bruxelles îl dă în judecată iar pe Viktor Orbán

Bruxelles a intentat o nouă acțiune împotriva guvernului...

Hackeri
Moscova / Foto: Freepik
Grafice bursiere / FOTO: Freepik
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik
Dumitru Chisăliță
Fraudă online / FOTO: Freepik
Efectele unui uragan / FOTO: Wikipedia

Cum intensifică încălzirea globală ciclonii tropicali

Președintele american Joe Biden a declarat că „nu are...

pexels.com

Ştirile dimineţii. Descoperă cele mai importante informaţii

Grupaj de ştiri. Click pe titluri pentru a citi,...

Renault / FOTO: Unsplash
Arme / Foto: Freepik
Ploi abundente

Ploi torențiale până duminică seară. Alerte meteo

Fenomenele meteorologice vizate vor afecta în special...


pixel