Grecia, România și Bulgaria, front comun împotriva scumpirii energiei. Dumitru Chisăliță (AEI): O să vedem din nou cel mai mare preț

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Grecia inițiază un front comun împotriva prețurilor la energie care au crescut galopant, si care nu par a fi o chestiune de moment pentru țările din Europa de est.

Din acest front comun mai fac parte România și Bulgaria, a căror locuitori și întreprinderi plătesc un surplus pentru a compensa cererea masivă de energiei a Ucrainei, a cărei infrastructură energetică a fost distrusă de repetatele bombardamentele rusești. Problema este că țările occidentale nu resimt aceste creșteri.

Țările vest-europene par să fi transferat povara furnizării de energie electrică a Ucrainei către Grecia și celelalte țări din sud-estul Europei, scrie publicația greacă ekathimerini.com.

„Nu este posibil ca Austria să aibă un preț de 154 de euro, iar piața vecină interconectată din Ungaria să aibă un preț de 238 de euro. Ceva nu este în regulă, iar UE ar trebui să vadă acest lucru și să intervină”, a declarat un oficial guvernamental grec pentru publicația citată, dezvăluind că guvernul de la Atena ia măsuri pentru a forma un «front balcanic», împreună cu guvernele din Bulgaria și România. Acestea vor cere fie consolidarea fluxurilor energetice din Europa de Vest către Ucraina, fie finanțarea țărilor balcanice pentru a sprijini întreprinderile și consumatorii afectați.

 

Singura soluție, reducerea fiscalității

Am solicitat opinia președintelui Asociația Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, cu privire la această situație, cu ocazia unei conferințe desfășurate miercuri. El este de părere că țara vecină ar trebui ajutată dar printr-un efort comun, mai de grabă decât printr-un sacrificu al țărilor mai puțin dezvoltate din Europa.

”Este o inițiativă foarte bună și din punctul meu de vedere, există cel puțin câteva semne de întrebare legat de motivul pentru care există acea blocadă pe linia Austria – Ungaria. Ei susțin că există o problemă tehnică, ceea ce este posibil.

Este bine că se face un front comun pentru a găsi niște soluții și pentru a preîntâmpina niște evoluții din ce în ce mai anormale și lucruri care ar putea escalada în continuare. Eu mă aștept ca peste două sau trei zile să vedem din nou cel mai mare preț iar peste o lună la fel. Este nevoie să se ajungă la un dialog și să înțeleagă că trebuie să susținem Ucraina dar trebuie să o susținem toți, nu doar unii.

Investițiile trag după ele tarife mari, singura soluție reală de a rezolva este reducerea costurilor și cea a fiscalității, pentru că nu poți să vii să faci investiții de milioane sau miliarde și să rămâi cu prețuri mai mici, este un nonsens”, a declarat președintele AEI pentru DCBusiness cu ocazia lansării ”Ghidului gazelor pentru administratorii de bloc și nu numai”. 

 

Industriile au subliniat diferențele de prețuri

Acest front comun format din Grecia, România și Bulgaria vine în continuarea unui front al industriilor din cele trei țări, creat în iulie, odată cu primul val de creșteri ale prețurilor. Într-o scrisoare comună adresată Direcției Generale Energie și Direcției Generale Concurență a UE, Asociațiile Consumatorilor Industriali din Grecia, România și Bulgaria au ridicat problema diferențelor mari de preț de pe piețele din Europa de Sud-Est față de restul piețelor europene și a concurenței neloiale pe care acestea o provoacă în detrimentul lor.

Scrisoarea a fost trimisă la 17 iulie și, în urma scrisorii de răspuns a UE, primită la 2 august, prin care se comunica faptul că problema a fost trimisă spre investigare Agenției pentru Cooperarea Autorităților Europene de Reglementare (ACER), cele trei asociații industriale au trimis o a doua scrisoare de protest la 29 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel