Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Greenpeace a reacţionat la această situaţie, prezentând la Doiceşti răspunsuri la întrebările primite de la localnici, fundamentate pe informaţii primite de la experţi internaţionali, în cadrul unei consultări publice organizate în stradă, în faţa Casei de Cultură din Doiceşti.
Deşi au trecut luni de zile de la anunţarea alegerii localităţii Doiceşti ca amplasament pentru reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), localnicii nu au avut şansa să-şi clarifice nelămuririle şi să îşi exprime atitudinea faţă de acest proiect, spun reprezentanţii organizaţiei.
Din acest motiv, activiştii Greenpeace au fost prezenţi la Doiceşti, venind în sprijinul comunităţii cu puncte de vedere şi informaţii de la experţi internaţionali în energie nucleară şi cu un mesaj ferm: "STOP NUCLEAR".
Interesul României cu privire la tehnologia SMR a fost manifestat încă de anul trecut. Intenţia autorităţilor este de a plasa reactoarele în incinta fostei termocentrale de la Doiceşti, chiar în interiorul localităţii, la mică distanţă de casele oamenilor.
"Demersurile Greenpeace vin şi în contextul în care oficialii Nuclearelectrica au evitat să răspundă la întrebările media şi ale autorităţilor locale din regiune cu privire la riscurile la care sunt supuşi localnicii. Într-o conferinţă de presă din 15 iunie 2022 de la Doiceşti, la care nu au fost invitaţi şi cetăţenii localităţii, directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a omis să ofere un răspuns clar în legătură cu zona de excludere pentru reactoarele care urmează să fie amplasate. Nici până astăzi, Nuclearelectrica nu a făcut publică această informaţie", spun oficialii Greenpeace.
Pe lângă riscurile pe care le presupune amplasarea discutabilă a reactoarelor, acest proiect necesită costuri imense de implementare şi mentenanţă, costuri care nu sunt justificate atunci când le raportăm la capacitatea de producţie a acestor instalaţii.
Mai mult, această tehnologie este încă în curs de dezvoltare şi implementarea ei este anevoioasă. Practic, nu există niciun reactor de tip SMR nicăieri în lume; proiectul de centrală nucleară propus de compania NuScale, compania care comercializează reactoarele, nu a ajuns nici măcar la stadiul de prototip funcţional, subliniază sursa.
"În completarea argumentelor tehnice, se pune şi problema viziunii strategice de a extinde capacitatea nucleară de producţie de energie în contextul unui climat politic din ce în ce mai instabil. Războiul din Ucraina a demonstrat că nu poate fi garantată stabilitatea politică pentru întregul interval de mai multe decenii în care funcţionează centralele nucleare, şi nici pentru moştenirea foarte îndelungată a deşeurile radioactive", se mai arată în comunicat.
Riscurile numeroase şi însemnate punctate de specialişti, costurile uriaşe, faptul că proiectul a început să fie implementat fără să se fi făcut o consultare publică în mai multe locaţii posibile ridică multe semne de întrebare cu privire la aparatul instituţional care va fi responsabil de construirea şi operarea în siguranţă a acestor reactoare nucleare.
"Investiţiile nucleare reprezintă o diversiune de la priorităţile actuale. Am văzut acest fenomen mai ales acum, în timpul crizei energetice cauzate de invazia rusă în Ucraina, observând cum energia este folosită ca armă în acest război de către Rusia faţă de restul Europei. În loc să ajute cetăţenii să facă faţă preţurilor ridicate, sprijinindu-i activ prin măsuri de eficienţă energetică, în loc să se concentreze pe reducerea risipei de energie în industrie, pe adaptarea cererii la disponibilitate şi să facă investiţii în surse de energie regenerabilă exploatabile rapid, politicienii vorbesc despre energia nucleară. Aceasta arată că au interese personale mai mari în proiecte megalomane decât în bunăstarea cetăţenilor sau în situaţia de urgenţă climatică", a declarat Jan Haverkamp, expert în energie nucleară şi politici energetice la Greenpeace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...