Grevă după grevă în SUA: Salariații americani profită de context, cerându-și drepturile

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
A fost foarte mutle greve în ultimele luni, care au costat mult economia americană
A fost foarte mutle greve în ultimele luni, care au costat mult economia americană
Industria auto, cea a apărării, aviației, sectorul sănătății, cel al alimentației, internetului sau divertismentului: de câteva luni, lucrătorii americanii profită de puterea de negociere oferită de o rată scăzută a șomajului pentru a cere și a obține condiții mai bune de muncă și salarizare pe fondul unei inflații ridicate. 

„De mult salariații americani nu au mai avut o astfel de pârghie de manevră. De decenii, cu siguranță dinainte de recesiunea din 2008-2009”, a subliniat Susan Schurman, profesor specializat în relații de muncă la Universitatea Rutgers. „Ultima dată” când Statele Unite au experimentat mișcări sociale de această amploare „a fost în anii 1930”, subliniază ea.

În Statele Unite, „lucrătorii din activitățile de bază au rămas în urmă, salariile lor stând, practic, pe loc, adică la același nivel la care au fost stabilite cu zeci de ani în urmă, deoarece puterea de negociere era de partea angajatorilor”, a continuat Schurman. Dar, a continuat ea, ”pandemia a schimbat toate astea. Dintr-o dată, piața muncii a devenit tensionată, angajatorii au avut dificultăți în a recruta și, prin urmare, sindicatele au putut face presiune", a menționat ea, subliniind că „așa se întâmplă de un an.”

Rezultatul: încercările de sindicalizare în mari companii precum Amazon sau Starbucks sunt în creștere, dar obținerea succesului rămâne dificilă.

Gama de cereri

Când angajații văd ce primesc sindicatele, vor și ei același lucru, iar angajatorii acceptă uneori revendicările lor pentru a evita crearea unui sindicat, a adăugat Schurman. Salarii mai bune, condiții mai bune, garanții pentru viitor, mai multă siguranță etc.: gama de cerințe este vastă. Elementul comun îl reprezintă salariile într-o țară în care inflația „rămâne încă prea mare”, a reacționat Jerome Powell, șeful băncii centrale americane (Fed).

Începând din martie 2022, Rezerva Federală a majorat de 11 ori dobânda de referință, cu scopul de a determina inflația să scadă susținut, spre ținta de 2%. În septembrie, a fost 3,7% (9,1% în iunie 2022, un record al ultimelor patru decenii). Un nivel care erodează puterea de cumpărare a americanilor, confruntați și cu consecințele dobânzilor Fed, cele mai ridicate din 2001 (5,25-5,50%).

Potrivit Ministerului Muncii, numărul de zile lucrătoare nelucrate din cauza grevelor a crescut în această vară, ajungând la 4,1 milioane în august, un maxim din ultimii 23 de ani și mai mult decât totalul celor șapte luni precedente. 

În industria auto, unde a început o grevă la mijlocul lunii septembrie la Ford, Stellantis și General Motors, situația este „specială”, notează doamna Schurman. „În perioada de salvare a acestui domeniu de activitate, angajații au făcut sacrificii enorme” după criza din 2008, iar acum, odată cu revenirea la o oarecare normalitate, „managerii primesc mulți bani și muncitorii își doresc partea lor”.

"Un alt trimestru record, un alt an record. După cum spunem de luni de zile: profituri record înseamnă contracte record", a comentat, în acest context, Shawn Fain, președintele sindicatului United Auto Workers (UAW), când au fost anunțate rezultatele trimestriale de la GM. .

Ales în martie, el a adoptat o strategie fără precedent de oprire simultană a lucrurile în cele trei grupe. Au fost mobilizați până la aproape 45.000 de angajați, din cei 146.000 înregistrați la UAW. Potrivit Anderson Economic Group (AEG), care numără printre clienți producătorii Ford și GM, primele cinci săptămâni de grevă au costat economia americană peste 9,3 miliarde de dolari.

"Toți am fost surprinși (de această strategie). Dar se pare că funcționează, toți au acum mai multe pe masă decât acum o lună", notează doamna Schurman. După 41 de zile de grevă, miercuri seară a fost anunțat un „acord de principiu” cu Ford „care a oferit 50% mai mult decât atunci de a înceta munca”, s-a bucurat domnul Fain.

Companiile aeriene United, Delta și American le-au oferit piloților lor creșteri totale de salariu de aproximativ 40%. Acum negociază cu echipajul de cabină. La American, a fost validat deja principiul unei greve. Filiala grupului Blue Cross Blue Shield din Michigan, prezentată drept cel mai mare asigurător privat, a fost perturbată de o grevă de la jumătatea lunii septembrie.

Aproape 4.000 de angajați de la trei cazinouri din Detroit au fost în grevă de o săptămână. Kaiser Permanente, una dintre cele mai mari rețele private de sănătate din America, va rămâne în grevă o săptămână la începutul lunii noiembrie, după ce a oprit activitatea la începutul lunii octombrie. Și la Hollywood: scriitorii au fost în grevă de aproape cinci luni, actorii au început în iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA

pixel