Este prima ofertă de majorare salarială imediată lansată de autorităţi de la începutul grevei generale în învăţământ şi a fost respinsă de sindicalişti, care au precizat că vor mai mulţi bani şi că încă nu se întorc la ore.
Coaliţia de guvernare a făcut un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice şi personalul nedidactic pentru a înceta greva care intră în cea de-a noua zi şi pentru a permite reluarea accesului la educaţie pentru cei peste 3 milioane de elevi, dintre care aproape 300.000 se pregătesc fie pentru Evaluarea Naţională, fie pentru Bacalaureat.
Miercuri seară, premierul Nicolae Ciucă a prezentat, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, reprezentanţilor celor trei sindicate din educaţie proiectul ordonanţei de urgenţă pe care executivul intenţionează să o adopte în şedinţa extraordinară de astăzi, documentul fiind deja pus în transparenţă pe site-urile oficiale ale Ministerelor Educaţiei şi Muncii.
Câte puțin
Astfel, salariul personalului didactic şi didactic auxiliar va creşte cu 1.000 de lei brut lunar, respectiv 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant, respectiv asistent universitar, se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta, potrivit guvernanților, punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie. De asemenea, majorările salariale, potrivit noii grile, se vor face etapizat, în maximum 3 ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării; prima tranşă reprezentând 40% din valoarea totală, 30% se vor acorda în cel de-al doilea an şi o altă tranşă de 30% în cel de-al treilea an. Majorările ar urma să intre în vigoare astăzi, după adoptarea proiectului de ordonanţă de urgenţă de către Guvern.
Impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent este estimat la peste 2,168 miliarde de lei, iar media pe următorii 5 ani 433,6 milioane de lei. Majorările menţionate se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
Greva continuă
Miercuri seară, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" au decis să nu accepte oferta Guvernului, în urma consultării organizaţiilor sindicale afiliate. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care, la rândul lor, au consultat membrii de sindicat.
"Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acţiunii de protest", se precizează într-un comunicat al celor două organizaţii sindicale semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...