Grupul Banca Transilvania, la ora rezultatelor financiare: Profit în creștere

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Banca Transilvania / FOTO: Pagina de Facebook a BT
Banca Transilvania / FOTO: Pagina de Facebook a BT
Potrivit datelor furnizate, creditele acordate au crescut până la 75,6 miliarde lei, iar depozitele clienților au ajuns, anul trecut, la 138,1 miliarde lei.

În 2023, profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a marcat o creștere de 20% față de anul anterior, ajungând la 2,98 miliarde de lei. Din această sumă, profitul băncii a fost de 2,49 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 14%, comparativ cu 2022.

Conform unui comunicat remis spre publicație de respectiva instituție, profitul operațional a urcat la 3,50 miliarde de lei, cu 29,8% mai mult față de anul anterior. Pe de altă parte, la sfârșitul perioadei de referiță, activele Grupului Financiar BT au atins valoarea de 169,2 miliarde lei. Creditele acordate au ajuns la 75,6 miliarde lei, iar depozitele clienților, la 138,1 miliarde lei.

Eficiența operațională a BT, măsurată prin raportul cost/venit, s-a îmbunătățit semnificativ, atingând nivelul de 45,6%, datorită unei gestionări bune a costurilor și a eficientizării activității prin digitalizarea proceselor, conform comunicatului.

Numărul de carduri a crescut la 6 milioane, tranzacțiile efectuate cu acestea în 2023 înregistrând un progres de 22% față de 2022. BT are peste 3,7 milioane de clienți digitalizați, reprezentând 89% din totalul clienților activi. Numărul plăților efectuate cu telefonul a crescut cu 48% în 2023.

Peste 16.000 de persoane și-au achiziționat locuințe cu ajutorul BT, cu o sumă totală acordată de aproximativ 4,7 miliarde lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare a crescut cu 10% față de decembrie 2022, ajungând la 18,7 miliarde lei, reprezentând 25% din portofoliul de credite.

În același timp, BT a acordat 110.000 de credite de consum în valoare de aproximativ 4,4 miliarde lei în 2023.

În segmentul IMM & Micro, banca a acordat peste 21.000 de împrumuturi noi, în valoare de 5,6 miliarde lei, pentru peste 441.000 de clienți. Numărul creditelor noi acordate de bancă a crescut cu aproape 6% în 2023 față de 2022, cu cea mai mare creștere înregistrată pe segmentul LargeCorporate și IMM.

Soldul creditelor brute la nivel de bancă a crescut cu aproximativ 13%, din care un avans semnificativ de peste 15% este reprezentat de creditele pentru companii. Mai mult de jumătate din această creștere a fost generată de creditele pentru capital de lucru. Volumul creditelor pentru populație a crescut cu aproape 9%.

În 2023, BT a finanțat companii cu 23 miliarde lei și persoane fizice cu 10 miliarde lei și a acordat peste 270.000 de credite noi. BT a fost, de asemenea, cel mai mare partener în programele guvernamentale lansate în 2023, cu peste 3,35 miliarde lei finanțare.

Numărul de clienți activi a ajuns la 4,2 milioane. Banca a atras 623.000 de clienți noi în 2023, dintre care 93.000 sunt companii, iar 530.000 sunt persoane fizice.  Impozitul pe profit plătit de BT către stat în 2023 a reprezentat aproape 2% din totalul impozitului pe profit primit de stat de la companiile din România. Impozitele și taxele totale plătite de Banca Transilvania în 2023 au depășit 1,2 miliarde lei.

De menționat că, începând cu 2023, banca este evaluată de două agenții internaționale de rating, Moody's și Fitch. Acest lucru susține eforturile BT de a menține un cost al capitalului cât mai bun, în contextul cerințelor tot mai stricte de capital în România și în Uniunea Europeană. În 2023, BT Leasing & Ţiriac Leasing au fuzionat, având un impact pozitiv asupra afacerilor: BTL a ajuns la 25.000 de clienți și 500 de milioane de euro în portofoliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel