Grupul chinez Temu, sub presiune: UE impune reguli drastice

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Temu / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Temu / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
Executivului comunitar a prezentat noile măsuri adoptate în aceste sens.

Până la sfârșitul lunii septembrie, Temu va trebui să se conformeze celor mai stricte norme impuse de Actul legislativ privind serviciile digitale. Este decizia adoptată de Comisia Europeană după ce a încadrat grupul chinez în categoria platformelor online foarte mari (VLOP).

Comisia a precizat că includerea Temu în această clasă s-a făcut în conformitate cu Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA), având în vedere că piața online are o medie de peste 45 de milioane de utilizatori lunar în Uniunea Europeană. Acest prag a fost comunicat de Temu și depășește limita impusă de DSA pentru a fi catalogată drept VLOP.

Conform noilor reglementări, Temu va trebui să implementeze măsuri stricte pentru a evalua și a atenua riscurile sistemice care decurg din serviciile oferite. Acestea includ controlul strict al listării și vânzării de mărfuri contrafăcute, produse nesigure sau ilegale și articole care încalcă drepturile de proprietate intelectuală. De asemenea, Temu trebuie să efectueze evaluări ale riscurilor și să raporteze rezultatele Comisiei la patru luni de la notificarea oficială și anual ulterior.

Platforma va trebui, totodată, să adopte măsuri de protejare a consumatorilor, îmbunătățind procesele de moderare și algoritmii pentru a preveni promovarea produselor ilegale. Temu va trebui să asigure transparența și responsabilitatea, publicând periodic rapoarte de transparență și rezultatele auditului anual extern și independent.

Începând cu 17 februarie 2024, toate platformele online, inclusiv Temu, vor trebui să respecte obligațiile generale ale DSA, inclusiv asigurarea trasabilității comercianților și furnizarea de informații clare consumatorilor despre produsele ilegale. Platformele vor trebui, de asemenea, să ofere mecanisme de raportare ușor de utilizat pentru conținutul ilegal și să acorde prioritate notificărilor de la „notificatorii de încredere”.

Temu și celelalte platforme trebuie să oprească publicitatea targetată bazată pe date sensibile sau adresată minorilor și să îmbunătățească confidențialitatea și securitatea utilizatorilor minori. De asemenea, vor trebui să ofere termeni și condiții clare și să publice anual rapoarte de transparență privind moderarea conținutului.

Comisia Europeană va supraveghea respectarea de către Temu a acestor reglementări, colaborând îndeaproape cu coordonatorul irlandez al serviciilor digitale pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a normelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Leonardo Badea, prim-viceguvernator BNR
ANAF
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com
Proiect / Foto: Freepik
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness

Protest spontan la Consiliul Concurenţei

Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...

Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com

pixel