Grupul de la Vișegrad, noi măsuri împotriva importurilor din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grupul de la Visegrad
Grupul de la Visegrad
Țările din Grupul de la Visegrád au convenit asupra unor noi măsuri comune împotriva importurilor de cereale ucrainene în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii care a avut loc la Znojmo, în Republica Cehă.

Participanții la reuniune au fost de acord că situația de pe piața cerealelor este similară în toate țările învecinate cu Ucraina. Există obstacole în calea vânzării recoltelor, prețurile sunt scăzute, capacitățile de depozitare sunt pline, iar producătorii se află într-o situație dificilă.

În absența unui regulament al UE, polonezii, slovacii și ungurii continuă să restricționeze importurile după 15 septembrie prin intermediul legislației naționale, deoarece situația de pe piață nu s-a schimbat, scrie presa ungară.

Țările din Grupul de la Visegrád cer Comisiei Europene să ia în sfârșit măsuri reale pentru a-i ajuta pe fermierii din Europa Centrală și să utilizeze în mod real coridoarele de transport terestru către piețele din afara Europei, precum și ajutorul de tranzit pentru a ajuta mărfurile ucrainene să ajungă în porturi.

Toate țările sunt de părere că nu doresc să își expună producătorii la criza pieței și la incertitudinea că mijloacele lor de trai sunt amenințate de importurile de cereale ucrainene. Încetarea acordului privind cerealele din Marea Neagră va crește în mod clar presiunea asupra rutelor de transport terestru, spune ministrul ungar al Agriculturii.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost negociată în iulie 2022, între Turcia, Națiunile Unite și Rusia, pentru a se asigura că Ucraina își poate transporta cerealele din porturile sale sudice prin strâmtoarea Bosfor. Cerealele nu au putut fi exportate în cantitățile necesare prin metode alternative, cum ar fi prin Polonia, pe cale rutieră sau feroviară, sau prin România, pe canal și fluvial. Acordul a expirat în vara anului 2023 și nu a fost prelungit pentru a permite expedierea produselor agricole ucrainene către statele membre din sudul Europei, Africa și Orientul Mijlociu.

La invitația organizatorilor cehi, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, s-a alăturat reuniunii online pentru a prezenta propunerea Ucrainei privind un sistem de licențe de export. Plângerea depusă de Ucraina la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Slovaciei, Poloniei și Ungariei este considerată nefericită de către țările în cauză, deoarece nu va face decât să îngreuneze rezolvarea situației. Toți participanții au subliniat în unanimitate necesitatea unei soluții unitare la nivelul UE, a conchis Ministerul ungar al Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Broker de bursă / Foto: Freepik
Contabilitate / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Dolari / FOTO: Unsplash
Criptomonede
Hackeri
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
foto: pexels.com
Donald Trump
Completare documente / FOTO: Freepik
Foto: pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Lansarea dronei germane Rheinmetall KZO în timpul exercițiului Iron Wolf II în Lituania / Foto: NATO / Flickr
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
pexels.com
Donald Trump
Foto: Pexels.com
Contabil
Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Foto: Pexels.com
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori

pixel