Grupul de la Vișegrad, noi măsuri împotriva importurilor din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grupul de la Visegrad
Grupul de la Visegrad
Țările din Grupul de la Visegrád au convenit asupra unor noi măsuri comune împotriva importurilor de cereale ucrainene în cadrul unei reuniuni a miniștrilor agriculturii care a avut loc la Znojmo, în Republica Cehă.

Participanții la reuniune au fost de acord că situația de pe piața cerealelor este similară în toate țările învecinate cu Ucraina. Există obstacole în calea vânzării recoltelor, prețurile sunt scăzute, capacitățile de depozitare sunt pline, iar producătorii se află într-o situație dificilă.

În absența unui regulament al UE, polonezii, slovacii și ungurii continuă să restricționeze importurile după 15 septembrie prin intermediul legislației naționale, deoarece situația de pe piață nu s-a schimbat, scrie presa ungară.

Țările din Grupul de la Visegrád cer Comisiei Europene să ia în sfârșit măsuri reale pentru a-i ajuta pe fermierii din Europa Centrală și să utilizeze în mod real coridoarele de transport terestru către piețele din afara Europei, precum și ajutorul de tranzit pentru a ajuta mărfurile ucrainene să ajungă în porturi.

Toate țările sunt de părere că nu doresc să își expună producătorii la criza pieței și la incertitudinea că mijloacele lor de trai sunt amenințate de importurile de cereale ucrainene. Încetarea acordului privind cerealele din Marea Neagră va crește în mod clar presiunea asupra rutelor de transport terestru, spune ministrul ungar al Agriculturii.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost negociată în iulie 2022, între Turcia, Națiunile Unite și Rusia, pentru a se asigura că Ucraina își poate transporta cerealele din porturile sale sudice prin strâmtoarea Bosfor. Cerealele nu au putut fi exportate în cantitățile necesare prin metode alternative, cum ar fi prin Polonia, pe cale rutieră sau feroviară, sau prin România, pe canal și fluvial. Acordul a expirat în vara anului 2023 și nu a fost prelungit pentru a permite expedierea produselor agricole ucrainene către statele membre din sudul Europei, Africa și Orientul Mijlociu.

La invitația organizatorilor cehi, ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, s-a alăturat reuniunii online pentru a prezenta propunerea Ucrainei privind un sistem de licențe de export. Plângerea depusă de Ucraina la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Slovaciei, Poloniei și Ungariei este considerată nefericită de către țările în cauză, deoarece nu va face decât să îngreuneze rezolvarea situației. Toți participanții au subliniat în unanimitate necesitatea unei soluții unitare la nivelul UE, a conchis Ministerul ungar al Agriculturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
foto: pexels.com
O colaborare de succes
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro

pixel