Grupul Electrica, modernizare de 120 milioane de euro
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rlectrica se imprumută pentru modernizarea rețelei de distribuție
Rlectrica se imprumută pentru modernizarea rețelei de distribuție
Grupul Electrica va folosi suma de 120 de milioane de euro, împrumut din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI), pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, a anunţat compania într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

"Banca Europeană de Investiţii a încheiat astăzi, oficial, un nou împrumut de 120 milioane euro cu Distribuţie Energie Electrică România SA (DEER), filiala de distribuţie a energiei electrice a Grupului Electrica. Prima finanţare realizată de Banca Europeană de Investiţii pentru DEER va sprijini consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice din ţară, inclusiv modernizarea şi construirea de noi linii electrice, construirea şi renovarea staţiilor electrice şi instalarea componentelor pentru automatizarea reţelei în România", se arată în comunicat.

Conform companiei, împrumutul în valoare de 120 milioane de euro este oferit pe o perioadă de 15 ani şi reprezintă prima parte a sprijinului BEI de 210 milioane de euro pentru investiţiile în infrastructura energetică a DEER şi acordul de garanţie aferent au fost semnate la Bucureşti de Corina Popescu - director general Electrica, Valentin Brănescu - director general interimar al DEER, respectiv Christian Kettel-Thomsen - vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, în prezenţa ministrului român al Energiei, Virgil Popescu.

"Extinderea investiţiilor în distribuţia energiei este crucială pentru îmbunătăţirea fiabilităţii reţelei, valorificarea potenţialului energiei regenerabile din România şi contribuţia la tranziţia energetică a Europei. Salut sprijinul Băncii Europene de Investiţii în valoare de 120 de milioane de euro pentru investiţiile în energie din România şi noul lor parteneriat cu Grupul Electrica", a declarat oficialul român.

De asemenea, directorul general al Electrica a menţionat că, "pe segmentul de distribuţie, Grupul Electrica se angajează să realizeze investiţii care îmbunătăţesc performanţa operaţională, îmbunătăţesc calitatea serviciilor şi optimizează costurile pentru consumatorul final, deschizând calea pentru o reţea mai inteligentă în România".

"Primul împrumut de 120 de milioane de euro parte a unei facilităţi de 210 milioane de euro convenite cu Banca Europeană de Investiţii va ajuta Electrica să satisfacă mai bine nevoile de energie ale celor 3,8 milioane de clienţi ai noştri în anii următori şi să sprijine tranziţia verde în România", a adăugat Corina Popescu.

Electric-Up, PANOURI FOTOVOLTAICE pentru HoReCa. Care e stadiul programului

La rândul său, Christian Kettel-Thomsen, vicepreşedinte al BEI şi responsabil cu operaţiunile de energie şi împrumuturi din România, a afirmat: "Banca Europeană de Investiţii se angajează să consolideze sprijinul pentru investiţiile energetice cu impact ridicat în România. Suntem încântaţi să acordăm prima noastră finanţare pentru Grupul Electrica in vederea sprijinirii investiţiilor pentru transformare, pentru sporirea capacitaţii reţelei de distribuţie a energiei electrice din România, pentru a răspunde cererii în creştere, pentru a îmbunătăţi calitatea aprovizionării cu energie electrică şi pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare pe termen lung".

Noul împrumut BEI va finanţa până la 75% din investiţiile eligibile identificate de DEER şi vizează modernizarea distribuţiei energiei electrice, reducerea pierderilor de energie şi îmbunătăţirea fiabilităţii generale a reţelei în judeţele: Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea, Braşov, Mureş, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa- Năsăud, Bihor şi Satu Mare.

"Modernizarea distribuţiei de energie electrică a operatorului din Grupul Electrica va permite conectarea a peste 180.000 de clienţi noi şi integrarea pe termen lung a energiei regenerabile în România. Mai mult, implementarea contoarelor inteligente va contribui la o operare mai eficientă a reţelei. Noua investiţie in reţeaua Electrica, susţinută de BEI, va spori furnizarea de energie modernă şi fiabilă la preţuri accesibile (ODD 7), va sprijini o creştere economică incluzivă şi durabilă (ODD 8) şi acţiunile climatice (ODD 13)", informează Electrica.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene (UE) deţinută de statele sale membre. Aceasta pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, pentru a contribui la atingerea obiectivelor politicii UE.

Începând cu anul 1991, instituţia a acordat finanţări de peste 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în energie în România.

Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator naţional de distribuţie a energiei electrice, ce acoperă 18 judeţe (40,7% din teritoriul României). Cu o tradiţie de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru mai mult de 3,8 milioane de utilizatori, printr-o reţea de distribuţie de aproximativ 198.988 de kilometri.

Din 2014, după oferta publica iniţială, Grupul Electrica a devenit cel mai mare investitor în modernizarea şi îmbunătăţirea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, cu un total de 4,39 miliarde lei investiţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...

Șeful Stellantis își apără salariul de 36,5 milioane de euro

”Ca un jucător de fotbal, există un contract”, a...

Incendiu de proporții la Bursa de la Copenhaga

Un incendiu care a devastat vechea clădire a bursei de...

China: Economia a depășit așteptările în primul trimestru

Sunt date statistice care își vor influența cu precădere...


pixel