Guvern: 1,38 milioane lei, pentru 242 de persoane disponibilizate de la Complexul Energetic Hunedoara

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Complexul energetic este în insolvență
Complexul energetic este în insolvență
Guvernul a aprobat, joi, hotărârea privind alocarea unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2022 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara, aflată în insolvenţă.

Astfel, Executivul a aprobat alocarea sumei de 1,38 milioane lei pentru 242 persoane disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, în temeiul art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 69/2019 cu modificările şi completările ulterioare.

Alocarea sumei pentru plata venitului lunar în completare se realizează din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2022.

Prin Planul de disponibilizare al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, este prevăzută disponibilizarea unui număr de 360 persoane, dintre care 118 persoane sunt pensionabile.

Guvernul arată că restrângerea activităţii acestei societăţi în insolvenţă vine în contextul în care România se pregăteşte să implementeze un plan de acţiune privind tranziţia în regiunile carbonifere, de decarbonizare, de reorganizare şi restrângere a activităţii, în care operatorii economici să aplice măsuri de trecere la producţia de energie din surse regenerabile sau mai puţin poluante şi chiar măsuri de lichidare a unor segmente de activitate. 

Citește și Radu Popa: Din 8 miliarde € statul a plătit 4 către furnizorii și distribuitorii de electricitate

”Din informațiile mele, datoriile Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Ministerului Energiei către cei furnizorii și distribuitorii de energie electrică sunt undeva la 8 miliarde de euro. Suma este costul pentru perioada noiembrie 2021  și până acum, la 1 septembrie 2022. Din aceste 8 miliarde cred că s-au plătit aproximativ 4 miliarde de euro. Cred că sunt plătiți deoarece altfel nu cred că aceste companii ar rezista”, a spus deputatul și a adăugat că: ”8 miliarde de euro într-un an. I-am aruncat pe geam. Banii aceștia sunt pentru 8 mii de megawați. România consumă într-o zi 8 mii de megawatti! Cu 8 miliarde de euro făceam 8 mii de megawați putere instalată. Acum dacă aducem cinci specialiști să se ocupe de proiectul ăsta, fac pariu că ar reuși în patru ani să ducă la bun sfârșit un astfel de proiect”. Citește mai departe AICI

Citește și Criza energetică. Radu Popa (PSD): ”La benzină am fost cobaiul unui experiment foarte interesant”

”Ce s-a întâmplat cu prețul benzinei în România, în condițiile în care România încă mai extrage 40% din necesarul acestei țări. Cum de s-au întâmplat toate lucrurile acestea. Prețul petrolului a scăzut semnificativ, dar prețul la pompă nu a scăzut”, l-a întrebat Bogdan Chirieac pe deputatul PSD. ”Și vă reamintesc că, atunci când prețul barilului a crescut, prețul benzinei nu a crescut și a rămas în jurul valorii de 5 lei”, a spus politicianul. ”Într-adevăr”, a intervenit Bogdan Chirieac. ”Când petrolul urma la 140 de dolari/baril, benzina s-a menținut la 5 lei. Acum s-a dus la 100 de dolari și un pic, benzina a urcat la 11 lei, barilul a scăzut sub 90 de dolari, dar benzina și motorina nu au scăzut, iar motorina este mult mai scumpă decât benzina”. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel