Guvernatorul băncii centrale a Rusiei a vrut să demisioneze

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei / Foto: kremlin.ru
Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei / Foto: kremlin.ru
Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, foarte apreciat, a încercat să demisioneze după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei, dar președintele i-a spus să rămână, potrivit informațiilor furnizate pentru Bloomberg de patru surse care sunt familiare cu aceste discuții.

Nominalizată săptămâna trecută pentru un nou mandat de cinci ani, Elvira Nabiullina nu a comentat aceste informații. Ea este lăsată să gestioneze consecințele unui război care a anulat rapid o mare parte din ceea ce a realizat în cei nouă ani de când a preluat funcția de guvernator al Băncii Centrale a Rusiei. Sursele au spus că plecarea acum ar fi văzută ca o trădare din partea președintelui, și cu care a lucrat îndeaproape timp de aproape două decenii. 

Elvira Nabiullina, în vârstă de 58 de ani, nu a făcut niciun comentariu public cu privire la renumirea sa și nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Bloomberg pentru aceste informații. Purtătorii de cuvânt ai băncii centrale și ai Kremlinului nu au răspuns la solicitările de comentarii. Un singur oficial de rang înalt a demisionat din cauza războiului: Anatoly Chubais, un reformator economic, care a renunțat la funcția de trimis al lui Putin pentru climă și care în această săptămână a părăsit țara, potrivit unor persoane familiare cu situația.

Citește și: Fost premier al lui Putin: Occidentul să nu se bazeze pe lovituri de stat și oligarhi rebeli

Nabiullina, favorizată de investitori și salutată de publicații precum Euromoney și The Banker ca fiind unul dintre cei mai buni factori de decizie monetară din lume, se confruntă acum cu o economie de război izolată de sancțiuni internaționale și înfometată de investiții, deoarece companiile străine pleacă. 

În condițiile în care rubla s-a prăbușit, deoarece SUA și aliații săi au impus sancțiuni de amploare - inclusiv asupra băncii centrale însăși - în urma invaziei din 24 februarie, Elvira Nabiullina a umblat la rata dobânzii cheie care a ajuns mai  mult decât dublu și a impus controale de capital pentru a stopa hemoragia de numerar. 

Banca centrală a declarat că a renunțat la intervențiile de apărare a rublei după ce restricțiile internaționale au înghețat mai mult de jumătate din rezervele sale de 643 miliarde de dolari. 

"Atâta timp cât există o escaladare, banca centrală nu poate decât să se adapteze la șocuri", a declarat Oleg Viugin, un fost oficial de top al Băncii Rusiei, care o cunoaște pe Nabiullina de peste 20 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dan Sucu. Foto: Agerpres
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel