Guvernul a aprobat achiziţionarea prin PNRR a 20 de trenuri electrice pentru transportul de călători
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, nota de fundamentare privind achiziţia de către Ministerul Transporturilor a 20 de trenuri electrice pentru călători, suma necesară implementării proiectului fiind de 184.000.000 de euro cu TVA, bani asiguraţi prin PNRR şi bugetul de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

"Guvernul a aprobat, prin hotărâre, nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea de a efectua cheltuieli aferente proiectului de investiţii de achiziţie pentru 20 de rame electrice interregionale de lung parcurs. Mai exact, este vorba de achiziţionarea a 20 de trenuri electrice. Suma necesară în acest sens pentru achiziţionarea acestor trenuri de către Ministerul Transporturilor este de 184.000.000 de euro cu TVA, bani asiguraţi prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor", a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Potrivit unui comunicat al Executivului, achiziţionarea de material rulant nou pentru transportul de călători va avea un impact semnificativ asupra nivelului calităţii serviciilor oferite, a siguranţei călătorilor şi îmbunătăţirii serviciilor de mediu, precum şi asupra costurilor şi a beneficiilor economice ale transportului feroviar de călători.

"Flota de 20 rame electrice se introduce pe întreaga reţea electrificată şi în proiect a fi electrificată şi sunt vizate legături directe între marile oraşe ale României. Introducerea ramelor electrice de lung parcurs RE-IR2 vizează creşterea eficienţei modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării şi creşterea confortului pe mai multe rute de pe reţeaua electrificată sau în curs de electrificare. Achiziţia trenurilor este necesară întrucât flota curentă de material rulant deţinută de operatorii de servicii feroviare a depăşit deja sau este pe cale să îşi încheie ciclul de viaţă, din acest motiv existând riscul ca, până în 2023, să nu mai existe nicio garnitură de tren disponibilă. În ultimii 15 ani, în România nu s-au făcut achiziţii de material rulant nou destinat transportului feroviar de călători", se arată în comunicat. 

Deciziile zilei în şedinţa de Guvern. Află toate informaţiile

Actele normative aprobate în cadrul ședinței Guvernului României din 19 octombrie 2022.

I. PROIECTE DE LEGI


1. PROIECT DE LEGE pentru aderarea şi aprobarea plăţii contribuției Administrației Naţionale a Penitenciarelor la Asociația Internațională a Instituțiilor Corecționale şi Penitenciarelor - I.C.P.A, precum şi pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizațiilor la organizațiile internaționale interguvernamentale la care România este parte
Guvernul a aprobat aderarea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), ca membru cu drepturi depline, la Asociația Internațională a Instituțiilor Corecționale și Penitenciarelor (I.C.P.A.), precum și plata sumei de 1.500 dolari/an, reprezentând contribuția anuală de participare a ANP la I.C.P.A
Suma se asigură prin bugetul anual al ANPC, în limita echivalentului în lei al sumei calculate pe baza cursului de schimb valutar de la data efectuării plății.
Contribuția poate fi modificată anual prin hotărâre a Adunării Generale a  I.C.P.A., caz în care plata contribuției anuale se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în limita echivalentului în lei al sumei stabilite.
Calitatea de membru se exercită începând cu anul 2022.
De asemenea, se completează Ordonanța Guvernului nr. 41/1994 în mod corespunzător, respectiv prin includerea I.C.P.A între organizațiile internaționale guvernamentale la care România, precum și prin precizarea  sumei reprezentând contribuția anuală de participare a ANP la I.C.P.A.
Asociaţia Internaţională a Instituţiilor Corecţionale şi Penitenciarelor (I.C.P.A.) este o organizaţie nonguvernamentală cu statut consultativ special pe lângă Consiliul Economic şi Social al Naţiunilor Unite. Asociaţia a fost creată în anul 1998 cu scopul de a promova şi împărtăşi bunele practici existente în domeniul corecţional, pentru a spori siguranţa publică din comunităţile din întreaga lume. I.C.P.A. este cea mai mare asociaţie profesională a specialiștilor de servicii corecţionale şi penitenciare din întreaga lume (146 de țări de pe toate continentele), care îşi propune dezvoltarea profesională a lucrătorilor din instituţiile corecționale şi penitenciare, cu impact pozitiv asupra condițiilor custodiale, în special prin umanizarea tratamentului şi respectarea drepturilor deținuților, promovând schimbul de idei, experiențe, tehnologii şi norme legislative specifice domeniului carceral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel