Guvernul aprobă Strategia Națională de Educație Financiară 2024 – 2030
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Calcule / Foto: Freepik
Calcule / Foto: Freepik
Pe agenda şedinţei de joi a Guvernului se află şi o hotărâre pentru aprobarea Strategiei Naționale de Educație Financiară 2024 – 2030.

Strategia are ca scop stabilirea obiectivelor specifice și a direcțiilor de acțiune cu orizont 2030, în vederea îmbunătățirii nivelului de educație financiară în rândul elevilor, studenților, adulților și operatorilor economici din România, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Cadrul actual pentru educație financiară în școlile din România permite realizarea educației economico-financiare la nivelul învățământului preuniversitar, atât sub forma educaţiei formale–curriculare, cât și a educaţiei non-formale–extracurriculare. Transpunerea coerentă și organizată a elementelor existente, deja, privind educația financiară într-o strategie națională reprezintă o soluție validată de practica europeană și internațională, pentru impulsionarea creșterii gradului de educație financiară în rândul populației din România.

Măsuri propuse în prezenta Strategie au început a fi implementate anterior anului 2024. Strategia asigură abordări coordonate, unitare și sistematice a problematicii educației financiare pe termen lung, îmbunătățind eficiența acțiunilor și a proiectelor de educație financiară din România.

În scopul creşterii educaţiei financiare prin implementarea de politici şi reforme care să ofere rezilienţă economiei şi să modernizeze România, abordarea strategică la nivel național a educației financiare este subiacentă Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, adoptată de Guvernul României în 2018.

Implementarea SNEF urmărește educarea populației pentru adoptarea unor decizii financiare mai informate și responsabile, care să conducă la creșterea bunăstării personale și a familiei. Pentru îmbunătățirea gradului de educație financiară la nivelul întregii populații este necesară o viziune unitară la nivel de instituții cheie în domeniul financiar, astfel încât să fie dezvoltată și implementată pe termen mediu și lung o strategie, aceasta având următoarele obiective majore:

1.Creșterea gradului de educație financiară prin formarea de competențe în domeniul educației financiare, în rândul copiilor și adolescenților și pregătirea lor pentru a deveni consumatori informați de produse, instrumente și servicii financiare.

2.Îmbunătățirea cunoștințelor și a abilităților populației adulte de a planifica finanțele proprii, de a economisi, de a fi consumatori informați privind utilizarea corespunzătoare a serviciilor și produselor financiare și de a-și îndeplini obligațiile fiscale.

3.Creșterea accesului operatorilor economici la noțiuni și informații financiare în scopul întăririi disciplinei financiare a acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel