Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Guvernul german are dreptul de a le impune consumatorilor casnici să economisească energie, consideră serviciile ştiinţifice ale Bundestagului. Experţii cred că o astfel de măsură ar fi justificată, dată fiind incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie în contextul războiului din Ucraina.
Guvernul federal ar putea obliga gospodăriile private să economisească energie, se arată într-un document elaborat de serviciile ştiinţifice ale Bundestagului şi consultat de cotidianul Die Welt. Studiul a examinat dacă paragraful din legea privind conservarea energiei, în baza căruia, din iulie Executivul poate decreta măsuri preventive de economisire, este constituţională, dar, mai ales, în ce măsură obligativitatea poate fi aplicată persoanelor private. Potrivit Die Welt, juriştii Parlamentului consideră că paragraful este constituţional.
Astfel, toate domeniile economiei comerciale şi o mare parte din viaţa privată ar putea să fie vizate de obligativitatea limitării consumului de energie. Se pot avea în vedere, între altele, reglementări privind încălzirea maximă admisă în spaţiile de locuit, consumul de apă caldă sau alimentarea cu energie electrică în sectorul rezidenţial, în general, se arată în documentul de 20 pagini. Alţi experţi în drept consideră că paragraful este neconstituţional şi că autorizaţia de a emite ordonanţe este formulată prea vag.
În plus, Parlamentul, şi nu Guvernul, ar trebui să decidă asupra acestor intruziuni în drepturile fundamentale, spun aceşti experţi. Ministrul economiei, Robert Habeck, afirma în iulie, cu ocazia prezentării planului de reducere a consumului de energie, că nu va exista, citez: o poliţie a căldurii. "Nu mi-ar plăcea să trăiesc într-o ţară în care cetăţenii sunt hărţuiţi şi controlaţi", spunea la acea vreme politicianul ecologist, potrivit Rador.
Ministerul german de Finanţe se aşteaptă ca activitatea în cea mai mare economie europeană să rămână redusă în trimestrul patru din 2022 şi în primul trimestru din 2023, iar rata inflaţiei ar urma să scadă anul viitor, transmite Reuters.
"Per ansamblu, evoluţiile economice ar urma să rămână reduse în perioada octombrie 2022-martie 2023", se arată în raportul lunar al instituţiei.
"Totuşi, evoluţiile relativ stabile pe piaţa forţei de muncă şi măsurile de sprijin adoptate de Guvern oferă un impuls suplimentar. Actualele estimări indică un declin al ratei inflaţiei în 2023", indică Ministerul de Finanţe.
În noiembrie, veniturile fiscale au crescut cu 2%, faţă de perioada similară din 2021, la 55,95 miliarde de euro, în timp ce în primele 11 luni din 2022 s-a înregistrat un avans de 8,7%.
Într-un interviu inclus în raport, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat că răspunsul la invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la un nivel mai ridicat al datoriei decât ar fi dorit. Totuşi, aceste evoluţii nu puteau fi evitate, iar un răspuns special la dificultăţile legate de creşterea preţurilor la energie era necesar.
"Altfel, pagubele economie pe termen lung asupra economiei ţării ar fi fost mai mari decât povara actualei datorii", a dat asigurări Lindner.
De când Linder a preluat Ministerul german de Finanţe, în urmă cu un an, nivelul datoriei a crescut la aproximativ 500 miliarde de euro, inclusiv măsurile de 200 miliarde de euro pentru protejarea consumatorilor de preţurile ridicate ale energiei şi 100 miliarde de euro pentru modernizarea forţelor armate.
Totuşi, pe termen lung, obiectivul Ministerului german de Finanţe este revenirea la o politică fiscală stabilă şi sustenabilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...