Guvernul, în coliziune directă cu IMM-urile. Jianu: ”Este nedrept față de companiile românești!”

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Florin Jianu
Florin Jianu
După consultările dintre conducerea Consiliului Naţional al IMM-urilor din România și premierul Nicolae Ciucă, președintele CNIPMMR a făcut câteva declarații pe tema modificărilor Codului fiscal.

Modificările Codului fiscal pe care Guvernul le-a adus a stârnit nemulțumirea profundă a IMM-urilor care nu este de acord cu impozitarea contractelor part-time totodată cere ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, iar mpozitarea clădirilor trebuie să fie într-un procent fix.

Președintele CNIPMMR a afirmat că reprezentanții mediului de faceri i-au transmis premierului nemulțumirile și punctele cu care acesta nu este de acord, printre acestea fiind impozitarea contractelor part-time la nivelul salariilor minime dat fiindcă este vorba despre contractele celor mai vulnerabili dintre angajați: ”Dintr-un calcul simplu, matematic, s-ar putea ca aceşti angajaţi sau angajatorii lor să aducă bani de acasă, pentru a plăti aceste contribuţii la nivelul salariului minim pe economie”, a explica Florin Jianu.

Jianul a mai sps că trebuie făctă diferențierea între cei care acordă consultanță deoarece: ”Și consultanţii fiscali, şi contabilii şi alte tipuri de consultaţi intră în această sferă” și a mai adăugat că: ”Noi am cerut ca impozitarea microîntreprinderilor din consultanţă să fie opţională, ei să aleagă dacă plătesc impozitul pe venit sau impozit pe profit”, a explicat Florin Jianu.

În ceea ce privește domeniul HORECA șeful CNIPMMR a cerut impozitul specific pentru microîntreprinderi să fie opțional.

Despre impozitul pe clădiri, Florin Jianu a spus că: ”Am mai cerut ca impozitarea clădirilor să fie într-un procent fix, să nu mai avem aceste marje între 1 şi 1,3 sau oricât ar fi, ci să fie un procent fix”.

Totodată, Florin Jianu a mai spus că la întâlnirea cu reprezentanții Guvernului a cerut ca toate noile modificări și măsuri aduce Codului fiscal să se aplice numai de la 1 ianuarie 2023: ”Din ceea ce ne-a spus domnul prim-ministru, cele pe care eu le-am enunţat anterior vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, a mai spus că vor mai exista runde de negociere, pe acest Cod Fiscal”, a mai spus Jianu și a continuat: ”Să vedem cum se aplică, că ei pot să spună orice, dar aplicativitatea să fie diferită”, a precizat el.

Citește și: Modul de calcul pentru impozitele pe clădiri și terenuri va fi modificat

Despre coborârea pragului pentru IMM-uri de la un milion la 150.000 de euro, pentru microîntreprinderi, Jianu a spus că ”nu o să fie o tragedie, pentru că vorbim doar de 8.000 de microîntreprinderi, din totalul de 620.000 de microîntreprinderi care plătesc în acest moment impozit pe venit”.

Florin Jianu și-a manifestat nemulțumirea spunând că ceea ce propune Guvernul este nedrept: ”Este nedrept față de companiile mici, față de companiile românești, care își plătesc în mod corect taxele și impozitele!”

Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal s-a aflat, miercurea trecută, în primă lectură în Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţă că este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu a anunțat că proiectul prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România, în PNRR, în programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării armatei române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale, în contextul războiului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel