Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Primul ministru a anunțat că Guvernul a decis prelungirea plafonării prețului la energie electrică și gaze.
Și ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, declara luni, că plafonarea preţului la energie trebuie continuată şi după martie 2025, până când statul va găsi soluţiile corecte ca preţul să fie unul mic.
Radu Oprea a prezentat, într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD, măsurile din domeniul economiei cuprinse în programul de guvernare al partidului pentru perioada 2025 - 2028.
"Eu cred că plafonarea preţului la energie trebuie continuată şi după martie 2025, până când vom găsi soluţiile corecte ca preţul energiei să fie mic. O mai mare capacitate de producţie în România înseamnă cu certitudine preţuri mai mici, aşa ne învaţă legile economiei de piaţă. (...) Vom avea investiţii de peste 120 de miliarde de euro, investiţii care trebuie să meargă în industria românească, în sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar, în acelaşi timp, trebuie să meargă în energie pentru că preţul ieftin al energiei este cel care va face diferenţa competitivităţii României şi a companiilor româneşti", a menţionat Oprea.
El a precizat că printre primele astfel de investiţii se numără centralele pe gaze de la Mintia şi Iernut.
Potrivit ministrului, platforma de foraj pentru gazele din Marea Neagră este "în grafic", ceea ce dă certitudinea că "Romgaz împreună cu Petrom vor aduce gazele din Marea Neagră la suprafaţă la timp", aşa cum şi-au propus, de la sfârşitul anului 2026.
"Trebuie să sprijinim în continuare competitivitatea economiei româneşti, a întreprinderilor mici şi mijlocii, să protejăm consumatorii vulnerabili, consumatorii casnici, iar continuarea plafonării poate fi această soluţie. Principala cauză pentru care companiile europene, companiile româneşti, IMM-urile şi companiile mari îşi pierd din competitivitate este energia scumpă. România are o şansă foarte mare, care este dată de mixul de energie proporţional care cuprinde şi energie din hidro şi energie din gaz şi energie din nuclear şi energie regenerabilă. Şi, atunci, acest mix, investiţii foarte mari în spate, va însemna în România energie ieftină", a explicat ministrul Economiei.
Programul de guvernare al PSD prevede scheme de ajutor de stat de cel puţin 1 miliard de euro pentru industriile energofage, care vor sprijini industria cimentului, a îngrăşămintelor chimice, a sticlei, a cimentului, toate industriile mari consumatoare de energie, a completat Radu Oprea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...