Guvernul Ungariei majorează cu 109 milioane de dolari capitalul companiei energetice de stat MVM
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul Ungariei majorează cu 109 milioane de dolari capitalul companiei energetice de stat MVM
Guvernul Ungariei majorează cu 109 milioane de dolari capitalul companiei energetice de stat MVM
Guvernul Ungariei a decis să majoreze capitalul companiei energetice de stat MVM Zrt cu 41 miliarde de forinţi (108,79 milioane de dolari), la 849,4 miliarde de forinţi, transmite Reuters.

Ungaria este puternic dependentă de importurile de gaze şi petrol din Rusia, iar majorarea preţurilor energiei a dus la adâncirea deficitului bugetar şi al deficitului de cont curent în 2022, reprezentând o provocare pentru Guvernul premierului Viktor Orban.

Săptămâna trecută, Orban a declarat că Ungaria va trebui probabil să plătească anul viitor 17 - 20 miliarde de euro pentru factura sa la energie, şi a anunţat că Executivul va obţine finanţarea necesară de pe piaţă.

Conform unui acord pe 15 ani semnat anul trecut, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Ungaria primeşte anual 4,5 miliarde metri cubi (bcm) de gaze ruseşti via Bulgaria şi Serbia.

Pentru a atenua povara facturilor ridicate la energie asupra deficitului de cont curent şi a forintului, MVM a ajuns în octombrie la un acord cu Gazprom prin care se pot amâna plăţile pentru achiziţiile de gaze dacă preţurile depăşesc un anumit plafon.

Pentru a sprijini forintul, care în octombrie s-a depreciat la un nivel record, Banca Naţională a Ungariei a început să furnizeze valută din rezervele sale internaţionale, pentru finanţarea importurilor de energie.

De asemenea, preţurile ridicate la energie au forţat Guvernul Ungariei să renunţe în august la plafonarea preţului la energie pentru gospodăriile cu consum ridicat. 

MAI: Serviciile care eliberează permise de conducere, paşapoarte şi cărţi de identitate nu vor lucra astăzi

Serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, paşapoarte şi cărţi de identitate nu vor fi deschise pe 26 decembrie 2022 şi pe 2 ianuarie 2023, care sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

"În funcţie de numărul solicitărilor şi de volumul de lucru, în anumite judeţe, programul serviciilor publice comunitare poate suferi modificări, sens în care vă recomandăm să urmăriţi paginile de internet ale serviciului public comunitar din judeţul care vă interesează. Este important de menţionat că, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor interesaţi, Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări recomandă folosirea serviciului programări online - https://www.drpciv.ro/drpciv-booking", a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări a lansat, la începutul lunii decembrie, un nou serviciu online prin intermediul site-ului propriu, pentru facilitarea plăţilor reprezentând contravaloarea permisului de conducere, certificatului de înmatriculare, autorizaţiei de circulaţie provizorie, precum şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare.

Cetăţenii care au nevoie de un nou document de călătorie au posibilitatea de a se programa online folosind platforma https://epasapoarte.ro/.

Ajutor de deces. La cât ajunge de la 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, care a fost oficializată luni, valoarea ajutorului de deces crește de la 1 ianuarie 2023.

Ajutorul de deces se va majora de anul viitor cu 694 de lei, potrivit legii prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023, document ce a fost publicat luni în Monitorul oficial.
Majorarea care se va acorda se va face în următorul fel:

- 6.789 de lei pentru asigurat ori pensionar;

- 3.395 de lei pentru un membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Așadar, ajutorul de deces urmează să crească de la cuantumul actual de 6.095 de lei la 6.789 de lei.

Ajutorul de deces se acordă, conform Legii 263/2010, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, iar de el beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel