Milionarii criminali. H.H. Holmes a ucis în jur de 200 de oameni (1)

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
H. H. Holmes
H. H. Holmes
Castelul Crimelor
Castelul Crimelor
  • H. H. Holmes
  • Castelul Crimelor
H.H. Holmes este de fapt un pseudonim al primului criminal în serie din SUA, pe numele lui real Herman Webster Mudgett. În timpul Expoziției Mondiale din 1893 de la Chicago, Holmes și-a atras victimele în ”Castelul Crimelor”, o proprietate construită elaborat de ucigaș.

Cine a fost Herman Webster Mudgett alias H.H. Holmes

Herman Webster Mudgett s-a născut pe 16 mai 1861 și a fost un escroc bigam, numărându-se printre primii criminali în serie ai Statelor Unite. Holmes a fost adesea numit Bestia din Chicago și se crede că ar fi ucis în jur de 200 de oameni. Multe dintre victimele lui au fost omorâte într-o locuință contruită special și care ulterior a fost numită Castelul Crimelor. A fost prins în 1894 și spînzurat pentru crimele sale după doi ani.

Holmes provenea dintr-o familie influentă din Gilmanton, New Hampshire, a avut o copilărie privilegiată și s-a dovedit a fi un copil neobișnuit de inteligent la o vârstă fragedă. Chiar de atunci au început să apară primele semne a ceea ce avea să urmeze. A manifesta un interes deosebit pentru medicină ceea ce l-a determinat să facă așa-numite intervenții chirurgicale pe animale. Se spune că ar fi fost chiar responsabil de moartea unui prieten.

Viața de infractor a început cu diverse escrocherii. Ca student la Universitatea de Medicină din Michigan, a furat un cadavru pentru a cere despăgubiri de la companii de asigurări.

Castelul Crimelor

În anul 1885 Holmes s-a mutat la Chicago, unde a a găsit de lucru rapid într-o farmacie și a început să folosească noul său nume Dr. Henry H. Holmes. În cele din urmă a preluat afacerea, ulterior spunându-se că l-ar fi ucis pe proprietarul farmaciei.

Holmes avea o clădire de trei etaje aflată în apropierea farmaciei, clădire care a devenit ulterior o casă a ororilor elaborată. Etajele erau formate din apartamentul în care locuia Holmes cât și multe camere micuțe în care își tortura și ucidea victimele. Exista o rețea complicată de uși ascunse și coridoare prin care reușea să deplaseze cu ușurință cadavrele în subsol, unde putea distruge rămășițele.

În timpul Expoziției Mondiale, Holmes și-a transformat casa în hotel pentru vizitatori. Din păcate mulți nu au supraviețuit în ceea ce a fost numit mai târziu Castelul Crimelor. Nimeni nu știe cu certitudine numărul victimelor sale din acea perioadă. Cert este că atunci au dispărut mai multe femei. Holmes avea obiceiul de a se logodi cu femeile care ulterior ”dispăreau” în mod misterios. Alte victime au fost atrase cu oferte de job-uri.

Holmes a părăsit Chicago după Expoziția Mondială și și-a continuat scrocheriile cu morți fictivi și firmele de asigurări, infracțiune care a dus la arestarea sa pentru scurtă vreme, fiind eliberat pe cauțiune.

Holmes s-a destăinuit în legătură cu crimele sale cât a fost arestat, unui alt deținut, care ulterior a colaborat cu poliția pentru prinderea criminalului.

Holmes s-a folosit de un colaborator al său în schema sa de escrocherii. Benjamin Pitezel și-a înscenat moartea pentru ca Holmes să poată încasa o asigurare de 10.000 de dolari.

Petzel a sfârșit prin a fi și el ucis de Holmes după care criminalul s-a dus la văduvă și a convins-o că bărbatul ei este viu și se ascunde. Holmes a fost atât de convingător că femeia i-a încredințat 3 din cei 5 copii ai săi care ulterior au fost și ei uciși.

Arestarea

După câteva săptămâni în care s-a jucat de-a v-ati ascunselea cu polițiștii, Holmes este arestat în sfârșit în noiembrie 1894. În timpul arestului preventiv a spus mai multe povești polițiștilor, în unele admițând că a omorât 27 de oameni. Condamnat în 1895, Holmes a făcut apel însă pe care l-a pierdut.

Câți oameni a ucis de fapt H.H. Holmes

Numărul precis nu este cunoscut, dar se estimează că acesta ar fi omorât între 20 și 200 de oameni.

Holmes a fost executat pe 7 mai 1896 pentru uciderea lui Pitezel și a fost îngropat în Philadelphia.

Viața lui Holmes este subiectul cărții lui Erik Larson care a fost publicată în 2003, Diavolul din castelul alb, și care urmează să fie ecranizată. Filmul îl va avea în rolul principal pe Leonardo di Caprio iar regia va fi semnată de Martin Scorsese.

În anul 2017, History Channel a difuzat un documentar în 8 episoade numit American Ripper, în care stră-stră-strănepotul lui Holmes, Jeff Mudgett, vehicula teoria conform căreia Jack Spintecătorul ar fi fost de fapt H.H. Holmes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel