Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
În La Paz, El Alto şi Cochabamba, printre alte principale oraşe din ţară, s-au înregistrat incidente, în timp ce mulţi cetăţeni solicită prin intermediul reţelelor sociale ajutorul poliţiei şi forţelor armate.
Denunţurile privind jafuri şi incendii se produc mai ales în El Alto, unul din bastioanele politice ale lui Evo Morales, şi în cartiere din La Paz.
Cel mai atacat loc din La Paz, unde se află şi sediul guvernului bolivian, este zona de sud, unde în ultimele săptămâni s-a resimţit cel mai puternic o grevă cetăţenească împotriva realegerii lui Morales.
Primăria oraşului a reclamat faptul că o mulţime a incendiat 15 autobuze ale serviciului municipal de transport care se aflau într-o autobază din cartierul Kupillani.
De asemenea, a denunţat că "şoferi şi oameni mobilizaţi de deputaţi şi lideri" ai Mişcării spre Socialism (MAS) a lui Evo Morales au intrat într-o unitate a transportului public din Huayllani, alt cartier din sudul oraşului, "şi au început să dea foc la autobuze".
Preşedintele Boliviei, Evo Morales, s-a rătăcit în jungla amazoniană
Locuitori din zona sudică a oraşului La Paz s-au plâns pe reţelele sociale că grupuri violente sunt prezente pe străzile din mai multe cartiere aruncând cu pietre în case şi vehicule şi jefuind unele magazine, fără ca poliţia să intervină.
În El Alto au fost afectate o sărbătoare populară şi mai multe magazine.
"În faţa atacului unor grupuri violente organizate, fac din nou un apel susţinut la Forţele Armate şi la Poliţia Naţională să-şi îndeplinească mandatul constituţional de a proteja cetăţenii şi a garanta integritatea şi viaţa persoanelor", a scris pe Twitter fostul preşedinte Carlos Mesa (2003-2005).
În Cochabamba, un grup de persoane necunoscute a provocat distrugeri la casa lui Evo Morales, după cum a relevat presa locală.
Bolivia se confruntă cu o criză politică şi socială din 20 octombrie, ziua când au avut loc alegeri generale, moment când au început să apară suspiciuni de fraudă pentru favorizarea realegerii lui Morales în funcţia de preşedinte pentru un al patrulea mandat, până în 2025.
Morales a anunţat duminică noi alegeri, după peste două săptămâni de greve ale cetăţenilor împotriva fraudei şi confruntări între opozanţi şi susţinătorii săi, dar şi de revolte ale poliţiei în ultimele două zile.
Cu câteva ore înainte, un raport al Organizaţiei Statelor Americane (OSA) a avertizat cu privire la grave nereguli la alegerile generale din Bolivia.
Morales şi vicepreşedintele său, Alvaro Garcia Linera, au anunţat într-un material video că demisionează din funcţie, denunţând din nou o lovitură de stat, fără ca până în prezent să fie făcute publice respectivele demisii din funcţie.
În video, Evo Morales consideră decizia OSA drept una "politică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...