La fel ca și alte mari companii occidentale, Heineken s-a angajat să părăsească piața rusă după invazia Moscovei în Ucraina, dar a atras critici la începutul acestui an după ce un site olandez de investigații a relatat că își continua vânzările în Rusia.
Compania și-a cerut scuze în luna martie pentru că a creat "ambiguitate" cu privire la jurământul său de a părăsi țara, afirmând că spera să asigure locuri de muncă pentru angajații săi ruși, dar că se străduia să găsească un cumpărător pentru afacerile sale din Rusia.
Heineken a declarat vineri că și-a vândut în cele din urmă afacerea din Rusia către Arnest Group pentru un euro simbolic, împreună cu o garanție de angajare pe trei ani pentru 1.800 de angajați ruși.
"Tranzacția a primit toate aprobările necesare și încheie procesul pe care Heineken l-a inițiat în martie 2022 pentru a ieși din Rusia, înregistrând o pierdere totală cumulată preconizată de 300 de milioane de euro", a precizat Heineken într-un comunicat.
Heineken, a doua mare companie de bere din lume, suspendase noile investiții, producția, publicitatea și vânzarea brandului său omonim în Rusia "ca răspuns la escaladarea continuă a războiului".
"Suntem mulțumiți de acest acord. Avem grijă de oamenii noștri și plecăm într-un mod responsabil", a declarat directorul general Dolf van den Brink, potrivit cotidianului Algemeen Dablad.
"Nu cred că există o altă companie care să părăsească Rusia pentru 1 euro", a adăugat el.
Heineken declarase că se așteaptă la o pierdere de aproximativ 300 de milioane de euro (319 milioane de dolari) din această vânzare.
Vânzarea vine după confiscarea în iulie a operațiunilor din Rusia ale producătorului danez de bere Carlsberg și transferul acestora către directori legați de Kremlin.
Din decembrie, Kremlinul a obligat companiile străine care părăsesc țara să își vândă activele cumpărătorilor ruși cu o reducere de 50% și le-a impus o taxă de ieșire de cel puțin 10% din valoarea tranzacției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
utin cere negocieri directe cu...
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Grupaj de ştiri.
Tinerii germani şi-au pierdut...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...